Fokus

Blinken: Nema normalizacije sa Asadom pre političkog rešenja

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

19:33

Blinken: Nema normalizacije sa Asadom pre političkog rešenja
Blinken: Nema normalizacije sa Asadom pre političkog rešenja - Copyright AP Photo/Patrick Semansky; SANA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da podrže normalizaciju veza sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, ni njegovu rehabilitaciju sve dok ne dođe do nepovratnog napretka ka političkom rešenju u Siriji, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio da su prioriteti Vašingtona u Siriji usredsređeni na pružanje humanitarne pomoći, kao i na sprečavanje svih terorističkih aktivnosti koje bi mogle biti usmerene na SAD i na smanjenje nasilja, prenosi Rojters.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu optužio je danas SAD i Rusiju da nisu ispunile obećanje da će sprečiti kurdske oružane frakcije u Siriji da napadaju Tursku i poručio da je Ankara primorana samostalno da deluje kako bi eliminisala pretnje, prenosi AP.

Komentari šefa turske diplomatije usledili su nekoliko dana nakon što je i predsednik Turske Redžep Taip Erdogan izjavio da Ankara gubi strpljenje nakon niza napada iz Sirije na njegovu zemlju i upozorio da je moguć novi turski vojni napad na Siriju.

Blinken je najavio i da SAD planiraju da nastave da sprovode plan o otvoranju američkog konzulata u Jerusalimu u okviru napora da se prodube veze sa Palestincima.

"Nastavićemo proces otvaranja konzulata u sklopu produbljivanja veza sa Palestincima", potvrdio je Blinken u Stejt departmentu, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet