Fokus

SAD i Crna Gora među novoizabranim članicama Saveta za ljudska prava UN

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

21:13

SAD i Crna Gora među novoizabranim članicama Saveta za ljudska prava UN
SAD i Crna Gora među novoizabranim članicama Saveta za ljudska prava UN - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je SAD u Savet za ljudska prava sa sedištem u Ženevi, više od tri godine nakon što je administracija bivšeg predsedsednika SAD Donalda Trampa napustila to telo koje ima 47 članica, zbog, kako je navela, "hronične pristrasnosti prema Izraelu i nedostatka reformi".

SAD su dobile 168 glasova na tajnom glasanju u Generalnoj skupštini, koja ima 193 članova, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden preuzeo je dužnost u januaru, obećavajući da će ljudska prava biti centar njegove spoljne politike, a njegova administracija nije ustuknula od kritike Kine zbog Hongkonga, Sinđijanga i Tajvana i prozivanja Rusije.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama u Njujorku Linda Tomas-Grinfild, rekla je da će se Vašington u početku fokusirati na ono što može da postigne u situacijama gde postoji krajnja potreba, kao u Avganistanu, Burmi, Kini, Etiopiji, Siriji i Jemenu.

Kandidati za Savet za ljudska prava biraju se u geografskim grupama kako bi se osigurala ujednačena zastupljenost. Članovi ne mogu da "služe" u više od dva uzastopna mandata.

Generalna skupština je danas, takođe, izabrala Kazahstan, Gambiju, Benin, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Maleziju, Paragvaj, Honduras, Luksemburg, Finsku, Crnu Goru i Litvaniju i ponovo izabrala Kamerun, Eritreju, Somaliju, Indiju i Argentinu.

Komentari (0)

Svet