Fokus

Smaknuća političara i teror na ulicama Meksika: Da li su ovo najnasilniji izbori u istoriji zemlje?

Komentari

Autor: Euronews, J.Đ.

28/05/2021

-

20:41

Smaknuća političara i teror na ulicama Meksika: Da li su ovo najnasilniji izbori u istoriji zemlje?
Smaknuća političara i teror na ulicama Meksika: Da li su ovo najnasilniji izbori u istoriji zemlje? - Copyright EPA/MARIO GUZMAN

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno je u Meksiku ubijena Alma Baragan, kandidat za gradonačelnika Moroloeona, grada u državi Gvanahuto. Ovim je broj ubijenih kandidata porastao na 34, uoči legislativnih izbora koji se 6. juna održavaju širom Meksika, a koji će popuniti više od hiljadu lokalnih pozicija i skoro polovinu guvernskih mesta u zemlji. Narko-karteli ubistvima pokušavaju da održe kontrolu nad zemljom, smatraju stručnjaci.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da je ubistvo bez sumnje delo organizovanih kriminalnih bandi, a konsultantska kuća Etelekt je izvestila da se većina od 34 ubijenih kandidata ili takmičila za nominacije, ili kandidovala za lokalne funkcije.

Iz "Građanskog pokreta", čiji je Baragan bila član, saopštili su da je "nezamislivo da učešće u političkom životu znači stavljanje vlastitog života u opasnost".

"Ovo su najnasilniji izbori u meksičkoj istoriji, a u Građanskom pokretu nećemo da se ponašamo kao da je to normalno", rekli su iz njene partije.

Tanjug/AP Photo/Armando Solis

Sahrana Alme Baragan

Ovi događaji pokrenuli su, po ko zna koji put, priču o tome kako narko-bande pokušavaju da smeste u gradske skupštine one kandidate koji im odgovaraju, kako bi bez straha od policije mogle da iznuđuju novac od lokalnih preduzeća i da uzimaju iz državnih budžeta.

"Organizovani kriminal ove izbore doživljava kao način da konsoliduju svoj dobitak, a zatim unaprede kontrolu nad teritorijama, gradovima, mestima i četvrtima", rekao je Toni Pajan, direktor centra za SAD i Meksiko na Bejker institutu za Al Džaziru.

Nasilje za vreme izbora nije ništa novo

Stručnjaci tvrde da nasilje u vreme kada se održavaju izbori, nije ništa novo.

"Uvek je bilo nasilja za vreme izbornih ciklusa, a posebno kada se biraju gradonačelnici. Ovog puta, čini se da se stvari zahuktavaju i više nego obično. To je dokaz uticaja organizovanog kriminala, koji pokušava da pokoleba institucije infiltrirajući se u opštine i sprovođenje zakona na opštinskim nivoima", rekla je za Al Džaziru Gledis MekKormik, profesor istorije na Univerzitetu u Sirakuzi i stručnjak za bezbednost.

profimedia

"Uvek je bilo nasilja za vreme izbornih ciklusa"

"El Čapo" ubija i iz zatvora

Samo dan pre nego što je Alma Baragan ubijena, stradao je i šef policije meksičke države Sinaloa, Hoel Ernesto Soto. 

Policija sumnja da je njegovo ubistvo naručio Hoakin Guzman, narko bos poznat pod nadimkom "El Čapo", koji je trenutno u zatvoru u SAD.

Glavni razlog za ove sumnje, jeste to što se ubistvo Sota desilo nekoliko meseci nakon što je predvodio akciju hapšenja plaćenih ubica narko-kartela na čijem se čelu nalazi upravo Guzman, piše meksički list Informador.

Kada se stvari stave u malo širu perspektivu, dobija se prava slika o tome koliko je zapravo opasan život u Meksiku ovih dana.

Meksički list Informador navodi da je u ovoj zemlji prošle godine ubijeno 34.600 ljudi - što čini brojku od gotovo 95 ubistava dnevno, ali je zabeleženo i 604 miliona krađa.

Takođe, Etelekt tvrdi da je, od kako su prošle godine počele izborne kampanje, ubijeno 88 političara.

 

 

Komentari (0)

Svet