Fokus

Izrael će odobriti boravak 4.000 Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

19:55

Izrael će odobriti boravak 4.000 Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze
Izrael će odobriti boravak 4.000 Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze - Copyright Tanjug/AP Photo/Eric Gay

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je danas objavio da će odobriti legalni boravak 4.000 Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, što predstavlja gest upućen Palestinskoj samoupravi, a koji će omogućiti ljudima koji godinama žive pod teškim ograničenjima da dobiju službene legitimacije.


Kako navodi agencija AP, ovo je jedan od niza gestova koji su bili najavljeni nakon retkog sastanka na visokom nivou koji se održao u avgustu između izraelskog ministra odbrane Benija Ganca i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Drugi gestovi uključuju pozajmljivanje oko 155 miliona dolara Palestinskoj samoupravi i davanje dodatnih 15.000 dozvola palestinskim radnicima za rad u Izraelu i njegovim naseljima.

Izraelsko odbrambeno telo koje nadgleda civilna pitanja na tim teritorijama reklo je da će odobriti registraciju 1.200 Palestinaca koji već dugi niz godina žive na Zapadnoj obali, ali nisu navedeni u popisu palestinskog stanovništva.

AP/ Petros Giannakouris

 

Visoki palestinski zvaničnik Husein al-Šeik, koji predstavlja vezu sa Izraelom za civilna pitanja, potvrdio je da je odobrena "prva serija" od 4.000 imena i rekao da Palestinska samouprava radi na tome da osigura više.

Izrael, koji kontroliše sav pristup okupiranoj Zapadnoj obali, mora da odobri sve promene u popisu palestinskog stanovništva, a kojim upravlja Palestinska samouprava.

Ta i druga izraelska politika ostavile su desetine hiljada Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze bez pravnog statusa, što je ozbiljno ograničilo njihovu slobodu kretanja.

Izrael pokušava da ojača Palestinsku samoupravu kako bi oslabio svoje rivale militantne iz Hamasa, a koji vladaju pojasom Gaze, navodi AP.

Izraelski premijer Naftali Benet protivi se stvaranju palestinske države i nije pokazao interesovanje za oživljavanje mirovnih pregovora, koji su prekinuti pre više od decenije.

Izrael takođe nastavlja sa izgradnjom i proširenjem naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je zauzeo u ratu 1967. godine, a koje Palestinci žele za deo svoje buduće države, navodi AP.

Komentari (0)

Svet