Fokus

Tajkun iz Hongkonga osuđen zbog učešća na protestu

Komentari

Autor: N. Z.

28/05/2021

-

08:37

Tajkun iz Hongkonga osuđen zbog učešća na protestu
Tajkun iz Hongkonga osuđen zbog učešća na protestu - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Medijski mogul iz Hongkonga Džimi Lai osuđen je na 14 meseci zatvora zbog učešća na ilegalnom skupu 2019. godine. On inače već služi kaznu za učešće na jednom drugom protestu iste godine.

Lai (73) će deo svoje kazne odslužiti uzastopno, što znači da se ovaj čovek suočava sa ukupno 20 meseci zatvorske kazne, piše BBC.

Presuda je usledila nakon što je Kina pojačala pritisak na Hongkong i tamošnje izražavanje prava i sloboda.

Lai je među 10 istaknutih aktivista koji su osuđeni u petak za učešće u ilegalnom okupljanju 1. oktobra 2019. godine. Drugi aktivisti su Figo Čan, Long Kvok Hang i Li Čuk Jan, koji je osuđen na 18 meseci zatvora. Long i Li su trenutno oboje u zatvoru i takođe će kazne odslužiti uzastopno.

Na protestima na dan obeležavanja Nacionalnog dana Kine došlo je do sukoba demonstranata i policije, a šef policije je kasnije rekao da je to jedan od "najnasilnijih i najhaotičnijih dana u Hongkongu".

Tajkun se suočava sa još najmanje dve optužbe uvedene pod novim zakonom za nacionalnu bezbednosti, koji može doneti maksimalne kazne zatvora.

Laj je jedna od najistaknutijih osoba koja je uhapšena prema zakonu kojim se kiminalizuju secesija, terorizam i dosluh sa stranim snagama. Zakon olakšava kažnjavanje demonstranata i smanjuje autonomiju Hongkonga.

Inače, Džimi Lai je jedan od najistaknutijih pritalica prodemokratskog pokreta u Hongkongu. Njegovo bogatstvo procenjuje se na više od milijardu dolara koje je zaradio u modnoj industriji i ulaganjem u medije.

Komentari (0)

Svet