Fokus

Nacistički simboli osvanuli na Jevrejskom muzeju u Enkoridžu

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2021

-

10:14

Nacistički simboli osvanuli na Jevrejskom muzeju u Enkoridžu
Nacistički simboli osvanuli na Jevrejskom muzeju u Enkoridžu - Copyright Pixabay/diegoparra

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac sa kapuljačom i maskom snimila je sigurnosna kamera kako postavlja nalepnice sa nacističkim simbolima na zgradi Jevrejskog muzeja u Enkoridžu, najvećem gradu američke savezne države Aljaske.

Kamere su zabeležile da je nepoznati muškarac stigao u utorak u 2.00 ujutru skuterom do Muzeja, postavio jednu nalepnicu na vrata i još tri na prozore pre nego se odvezao, saopštio je rabin Jozef Grinberg, predsednik Upravnog odbora muzeja, prenosi AP.

Osobu na skuteru, čoveka za koga se veruje da je u kasnim 20-im ili 30-im godinama, nazvao je kukavicom čija je jedina svrha bila stvaranje straha.

"Ima posla sa pogrešnim osobama. Mi nismo ljudi koji se plaše", rekao je Grinberg.

Otprilike 45 minuta kasnije, još jedna nalepnica postavljena je na glavna ulazna vrata "Mad Mirna's", bara u centru Enkoridža koji je poznat kao sastajalište homoseksualaca.

Svaka od belih nalepnica koje su postavljne bila je ukrašena crnom "svastikom", simbolom nacističke Nemačke, a iznad i ispod simbola ispisane su reči: "MI SMO SVUDA".

Policija u Enkoridžu saopštila je da je ovo prvi takav zabeleženi slučaj i da je istraga u toku, kao i potraga za počiniocima, a zatražila pomoć javnosti u identifikovanju odgovornih.

Za vreme vlasti Adolfa Hitlera, nacisti su sistematski ubili oko šest miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata, a progonili su i homoseksualce, uglavnom muškarce i oko 15.000 njih poslato je u logore, a najmanje polovina je ubijena, navodi AP.

Komentari (0)

Svet