Fokus

Turska proteruje ambasadore, Erdogan proglasio 10 izaslanika za "persone non grata"

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

16:57

Turska proteruje ambasadore, Erdogan proglasio 10 izaslanika za "persone non grata"
Turska proteruje ambasadore, Erdogan proglasio 10 izaslanika za "persone non grata" - Copyright Tanjug/Turkish Presidency Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naložio je Ministarstvu spoljnih poslova da 10 ambasadora iz zapadnih zemalja proglasi "personama non grata", zbog pozivanja na oslobođenje filantropa Osmana Kavale.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. i učestvovao u pokušaju puča 2016. godine.

Ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su u zajedničkom saopštenju 18. oktobra da se hitno reši slučaj Kavale.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske ocenilo je da je saopštenje neodgovorno i pozvalo ih je na razgovor, prenosi Rojters.

"Dao sam neophodan nalog našem ministru spoljnih poslova i rekao šta treba da se uradi: ovih 10 ambasadora mora odmah biti proglašeno personama non grata. To ćete rešiti po hitnom postupku", rekao je Erdogan u obraćanju u gradu Eskišehir.

Kavala je prošle godine oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena sa optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

Komentari (0)

Svet