Fokus

Ko je Dairo Usuga Otonijel - "Eskobar 21. veka": Najvećeg kolumbijskog narko bosa hapsilo 500 vojnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

24/10/2021

-

12:55

Ko je Dairo Usuga Otonijel - "Eskobar 21. veka": Najvećeg kolumbijskog narko bosa hapsilo 500 vojnika
profimedia/AFP PHOTO /COLOMBIAN ARMY - Copyright profimedia/AFP PHOTO /COLOMBIAN ARMY

veličina teksta

Aa Aa

Kolumbijske oružane snage uhapsile su glavnog narko bosa u toj zemlji, Daira Antonija Usugu, poznatog pod nadimkom Otonijel. Kako je naveo kolumbijski predsednik Ivan Duke, u pitanju je "najveće hapšenje u 21. veku, ravno padu Pabla Eskobara", u kojem je učestvovalo 500 vojnika i 22 helikoptera.

Otonijel je optužen da je u SAD isporučio na desetine pošiljki kokaina, ali i za ubistvo policajaca, i vrbovanje maloletnika. Kolumbija je nudila nagradu od 800.000 dolara za informacije o Otonijelu, dok je američka vlada ponudila pet miliona dolara za informaciju koja bi pomogla u njegovom hapšenju.

Vojnici obećane zemlje

Otonijel je počeo karijeru u kriminalnom podzemlju kao član gerilske paravojne grupe "Narodna oslobodilačka vojska", koja više ne postoji. 

Nakon što je ova grupa raspuštena, Otonijel se, zajedno sa svojim bratom Huanom Diosom Usugom, poznatim pod nadimkom Đovani, priključio drugoj paravojnoj organizaciji - "Seljačkim odbrambenim snagama Kordobe i Urabe" (ACCU). Ova grupa se kasnije utopila u "Ujedinjene samoodbrambene snage Kolumbije" (AUC), koje su 2005. raspuštene. 

Otonijel je, međutim, nastavio da sarađuje sa svojim bivšim nadređenim narko bosom, poznatom pod nadimkom Don Mario, i njih dvojica su oformili novu paravojnu organizaciju koja se, između ostalog, bavila trgovinom drogom i oružjem - nazvali su je Urabenjosi, ili "Golf klan", odnosno "Zalivski klan". 

profimedia/AFP PHOTO /COLOMBIAN ARMY

 

Uraba, što na jeziku domorodaca znači "obećana zemlja", naziv je kolumbijskog regiona u kom je bila smeštena baza Otonijelovog i Don Mariovog klana. Tako su nastali Urabenjosi - paravojnici "obećane zemlje". Četiri godine nakon što je klan oformljen, Don Mario je uhapšen, i sva vlast nad klanom došla je u ruke Otonijela i njegovog brata Đovanija.

Otonijel na čelu Urabenjosa

Nakon što su Otonijel i Đovani preuzeli vlast nad Urabenjosima, kombinacijom nasilja, sklapanja dogovora i iznuđivanja proširili su svoje delovanje širom zemlje, i vremenom su postali najmoćnija kriminalna grupa u Kolumbiji.

U januaru 2012. godine, Đovanija su ubile policijske snage, pa je tako Otonijel ostao jedini vođa klana, naveo je portal Insight crime. Pod njegovim vođstvom, Urabenjosi su vremenom "istrebili" sve druge velike kriminalne grupe i postali jedini klan koji zaista ima moć nad čitavom zemljom.

Bilo je nekoliko pokušaja kolumbijskih vlasti da uhapse Otonijela. Tako je, na primer, 2015. godine organizovana velika policijska akcija pod nazivom "Agamemnon" kada je više od 1.000 pripadnika vojske i policije tragalo za Urabenjosima u Uraba regionu. 

Otonijel je nekoliko puta, čak, nudio da se preda vlastima, pa je 2017. godine čak i napravio video-snimak kojim to nudi, ali pregovori o njegovoj predaji nisu bili uspešni.

Trgovina drogom i oružani napadi

Urabenjosi nisu slučajno poznati kao najmoćniji narko klan u Kolumbiji - za ovu grupu se vezuju različite aktivnosti, od organizovanja paravojnih akcija, pa do trgovine drogom. 

Prilikom samo jednog hapšenja, 2017. godine, kolubijska policija je saopštila kako je zaplenjeno više od šest tona kokaina, vrednog od oko 200 miliona evra, a u Panami su, na primer, zaplenjene dve tone kokaina koje su pripadale ovoj kriminalnoj organizaciji, vredne oko 55 miliona evra.

profimedia

Droga Urabenjosa zaplenjena 2013. godine

Pored trgovine i krijumčarenja droge, organizacija je poznata i po nekoliko oružanih napada. Tako su 5. januara 2012. godine izveli napad kao čin protesta jer je policija ubila jednog od njihovih vođa, Đovanija. Oružani napadi Urabenjosa nastavili su se i tokom narednih godina, a 2017. su otpočeli "plan pištolja", što je značilo otvoreni sukob protiv policajaca.

Veruje se da Urabenjosi danas imaju oko 1.800 članova, koji su uglavnom regrutovani iz ekstremno desničarskih paravojnih organizacija, a hapšeni su u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Ova kriminalna organizacija koristila je mnoge "puteve droge" kako bi krijumčarili narkotike sve do SAD, pa čak i Rusije. Kolumbijska vlada, međutim, veruje da su mnogi visoko pozicionirani članovi klana prinuđeni da se sakriju u džunglama ili nekim sličnim nepristupačnim mestima, pa sada nisu toliko aktivni, piše BBC.

profimedia

Posledica jednog od napada Urabenjosa, 2016. godina

Porodični posao

Da je poslovanje u Urabenjosima bilo porodično, pokazala su upravo hapšenja Otonijelovih rođaka. Njegov rođak, Harlison Usuga Usuga, uhapšen je 2015. a izručen vlastima na Floridi u martu 2021. godine. 

Poznat pod nadimkom "Orehas" ("Uši"), optužen je da je vodio finansije klana, kao i da je koordinisao putanjama kojima su Urabenjosi krijumčarili drogu. Istovremeno kada i on, vlastima na Floridi je izručeno još desetoro pripadnika istog kriminalnog klana.

Brat Otonijela, Karlos Mario Usuga, uhapšen je 2019. godine, a predsednik Kolumbije je tada rekao da je u pitanju "jedan od najtežih udaraca koji su zadali trgovini drogom u poslednjih nekoliko godina".

Otonijelova sestra Nini Johana Usuga, poznata pod nadimkom "La Negra" ("Crna"), uhapšena je u martu 2021. godine. Načelnik kolumbijske policije je tada novinarima rekao da postoje brojna svedočenja, kao i materijalni dokazi, koji je povezuju sa trgovinom drogom u okviru "Klana del Golfo". Inače, ovo je bio treći put da je uhapšena - privedena je prvo 2012, pa zatim uhapšena 2013. godine.

Ona je, kako se navodi, nakon hapšenja Harlisona Usuge nastavila da brine o finansijama klana, i sumnja se da je rukovodila operacijama pranja novca. Takođe, iz policije su rekli i da je jedna od osoba koja je bila najbliža Otonijelu.

Komentari (0)

Svet