Fokus

Peskov o budućem sastanaku Putina i Bajdena: Izvestan je, Kremlj će saopštiti kada će biti doneta odluka o novom sastank

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2021

-

16:34

Peskov o budućem sastanaku Putina i Bajdena: Izvestan je, Kremlj će saopštiti kada će biti doneta odluka o novom sastank
Peskov o budućem sastanaku Putina i Bajdena: Izvestan je, Kremlj će saopštiti kada će biti doneta odluka o novom sastank - Copyright EPA/SERGEI KARPUKHIN

veličina teksta

Aa Aa

Kremlj će saopštiti kada će biti doneta odluka o novom sastanku predsednika Rusije i SAD, postoji razumevanje po tom pitanju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju Rosija-1.

"Čim predsednici donesu odluku, objavićemo je. Hajde da ne prenagljujemo", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o mogućem susretu Vladimira Putina i Džoa Bajdena, preneo je TASS.

"Postoji razumevanje da bi sledeći kontakt na najvišem nivou trebalo da se desi u doglednoj budućnosti", kazao je portparol Kremlja.

Podsetimo, prvi sastanak dvojice lidera bio je u junu u Ženevi, u vili "La Granž", gde je održan samit, prvi otkako su obojica na predsedničkim funkcijama.  

Prvi deo razgovora u užem sastavu završen je nakon gotovo dva sata. Čelnici Rusije i SAD napravili su kratak predah pre nego što su se sastali ponovo u širem sastavu, prenela je tada novinska agencija RIA.

Prvo je vilu "La Granž" stigao predsednik Rusije, gde se susreo sa predsednikom Švajcarske Gajom Parmelinom, a potom je pristigao i Bajden.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

 

Dok su na prvom sastanku ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena atmosfera i način sedenja bili opušteniji i drugačije raspoređeni, na drugom sastanku u širem formatu, na kojem su bili i njihovi saradnici atmosfera je bila drugačija, pisao je tada CNN.

Na sastanku u proširenom sastavu, osim dvojice predsednika, američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, prisutni su bili njihovi savetnici, a umesto prevodilaca koji su direktno prevodili, učesnici su nosili slušalice preko kojih su slušali prevod.

Najvažniji rezulatati tada su bili dogovor da se ambasadori Rusije i SAD vrate na svoje dužnosti kao i dogovor da se na institucionalnom nivou pokrenu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet