Fokus

UAE pozivaju državljane da se što pre vrate iz Libana

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2021

-

17:56

UAE pozivaju državljane da se što pre vrate iz Libana
UAE pozivaju državljane da se što pre vrate iz Libana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pozvali su svoje državljane u Libanu da se vrate u zemlju što je pre moguće, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova UAE.

UAE su odlučili u subotu da povuku diplomate iz Libana i zabrane svojim državljanima da posećuju tu zemlju, u znak solidarnosti sa Sudijskom Arabijom nakon izjave libanskog ministra informisanja Džordža Kordahija, koji je kritikovao ulogu Saudijske Arabije u ratu u Jemenu, prenosi Rojters.

Kordahi je, u intervjuu emitovanom ranije ove nedelje, ali snimljenom u avgustu, pre nego što je stupio na dužnost ministra, nazvao Saudijsku Arabiju i UAE agresorima u ratu u Jemenu.

Saudijska Arabija je u petak proterala izaslanika Libana i zabranila uvoz robe iz te zemlje, a potom su Bahrein i Kuvajt libanskim diplomatama dali rok od 48 sati da napuste zemlju.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori se protiv Huti pobunjenika u Jemenu već sedam godina, a Kordahi je u avgustovskom intervjuu taj sukob nazvao "uzaludnim" i rekao da Huti deluju u "samoodbrani".

Libanska vlada je saopštila da Kordahijeve primedbe ne odražavaju zvaničan stav kabineta.

Odnosi između Libana i Saudijske Arabije su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina, dok je istovremeno militantna frakcija Hezbolah, koju podržava Iran jačala u Libanu pomažući pobunjenim Hutijima u Jemenu, a Kordahi je član političkog bloka koji je u savezu sa Hezbolahom.

Komentari (0)

Svet