Fokus

Platini i Blater optuženi za prevaru pred sudom u Švajcarskoj

Komentari

Autor: AP

02/11/2021

-

16:50

Platini i Blater optuženi za prevaru pred sudom u Švajcarskoj
Platini i Blater optuženi za prevaru pred sudom u Švajcarskoj - Copyright Tanjug AP/Walter Bieri/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši zvaničnici FIFA Sep Blater i Mišel Platini optuženi su za prevaru i druga krivična dela nakon šestogodišnje istrage o isplati dva miliona dolara.

Blateru i Platiniju, kojima je optužbe izrekao švajcarski tužilac, sudiće se u roku od nekoliko meseci pred saveznim krivičnim sudom u Belinconi.

"Ova uplata oštetila je imovinu FIFA, čime se Platini nezakonito obogatio", navodi se u saopštenju švajcarskog saveznog tužioca.

Zbog ovog slučaja iz septembra 2015. godine, Blater je smenjen sa mesta predsednika FIFA, a okončana je i kampanja Platinija da ga nasledi na tom mestu.

Slučaj se zasniva na Platinijevom pisanom zahtevu FIFA u januaru 2011. godine da mu se naknadno isplati novac zbog toga što je bio pomoćnik Blatera od 1998. do 2002. godine.

Blater je ovlastio FIFA da izvrši uplatu u roku od nekoliko nedelja, a u tom periodu se spremao za kampanju za reizbor, gde mu je jedan od glavnih suparnika bio Mohamed bin Hamam iz Katara. Smatra se da bi Platinijev uticaj među evropskim glasačima bio presudan u izboru za novog predsednika FIFA.

I Blater i Platini su dugo poricali da su učinili bilo šta ilegalno, i pozivali su se na navodni usmeni dogovor koji su sklopili pre više od 20 godina o isplati novca.

Blater je optužen za prevaru, loše upravljanje, proneveru sredstava FIFA i falsifikovanje dokumenta.

Platini je optužen za prevaru, proneveru, falsifikovanje i saučesništvo u Blaterovom lošem upravljanju.

Komentari (0)

Svet