Fokus

Republikanski guverneri tužili Bajdena i njegovu administraciju zbog obavezne vakcinacije

Komentari

Autor: FoNet

05/11/2021

-

21:47

Republikanski guverneri tužili Bajdena i njegovu administraciju zbog obavezne vakcinacije
Džo Bajden - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 26 američkih saveznih država, u kojima su na vlasti republikanci, podnelo je danas tužbu protiv administracije predsednika Džozefa Bajdena zbog uredbe o obaveznoj vakcinaciji radnika u kompanijama sa više od 100 zaposlenih, prenosi Glas Amerike.

Prema novim pravilima, koja na snagu stupaju 4. januara, kompanije sa više od 100 zaposlenih moraju da traže od njih da se vakcinišu ili da se svake nedelje testiraju na virus korona i nose maske na radnim mestima, a novčana kazna za nepoštovanje tog pravila mogla bi da bude 14.000 dolara po slučaju.

"Uredba o obaveznoj vakcinaciji je neustavna, nezakonita i nesmotrena", naveo je glavni tužilac Mizurija Erik Šmit, u tužbi koju je podneo apelacionom sudu u Sent Luisu u ime 11 država.

Šmit je rekao da Mizuri ima 3.443 preduzeća, sa skoro 1,3 miliona zaposlenih, na koje bi mogla da se odnosi odluka o obaveznoj vakcinaciji.

On je poručio da je podneo tužbu da bi "zaštitio lične slobode, sačuvao kompanije u Mizuriju i suprotstavio se birokratskim despotima koji jednostavno žele moć i kontrolu".

Bajdenova administracija ohrabruje Amerikance širom zemlje da se vakcinišu, navodeći da je to najbrži način izlaska iz pandemije.

Portparolka Bele kuće rekla je da je cilj obavezne vakcinacije da se zaustavi širenje bolesti, koja je odnela više od 750.000 života u Americi.

U Sekretarijatu za rad saopštili su da im je pravni presedan omogućio da uvedu pravila o vakcinaciji da bi osigurali bezbednost na radnim mestima, te da ona imaju prednost u odnosu na državne zakone.

Tužbi Mizurija pridružili su se i republikanski glavni tužioci Aljaske, Arizone, Arkanzasa, Montane, Nebraske, Nju Hempšira, Severne Dakote i Vajominga. 

Kancelarija glavnog tužioca Ajove, demokrate Toma Milera, takođe je podržala tužbu, kao i nekoliko privatnih, neprofitnih i verskih zajednica.

Miler je saopštio da je tužbu podneo na zahtev republikanske guvernerke Kim Rejnolds.

Odvojenu tužbu su podnele i Luizijana, Misisipi, Južna Karolina, Teksas i Juta u apelacionom sudu u Nju Orleansu. Kanzas, Kentaki, Ajdaho, Ohajo, Oklahoma, Tenesi i Zapadna Virdžinija su tužili administraciju pred sudom u Sinsinatiju, a Alabama, Florida i Džordžija u Atlanti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet