Fokus

Izraelski premijer protiv konzulata SAD u Jerusalimu

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

13:01

Izraelski premijer protiv konzulata SAD u Jerusalimu
Naftali Benet - Copyright Tanjug AP/Menahem Kahana

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Naftali Benet odbacio je obećanje SAD da će u Jerusalimu ponovo otvoriti glavnu američku diplomatsku misiju za Palestince, rekavši da u "svetom gradu" nema mesta za takvu kancelariju.

Trampova administracija zatvorila je američki konzulat u Jerusalimu, kancelariju koja je godinama služila kao de fakto američka ambasada Palestincima, a sada je državni sekretar Entoni Blinken obećao da će ponovo otvoriti konzulat, na šta je Izrael odgovorio da bi time bio doven u pitanje suverenitet nad gradom, prenosi AP.

Kada je 2018. godine naredio premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, tadašnji predsednik SAD Donald Tramp je smanjio konzularne aktivnosti i stavio ih pod nadležnost američkog ambasadora u Izraelu. Taj potez ambasade razbesneo je Palestince i naveo ih da prekinu većinu veza sa Trampovom administracijom.

Ponovno otvaranje bi moglo pomoći da se poprave veze SAD sa Palestincima koje su narušene tokom Trampove administracije. Upitan o konzulatu u Jerusalimu na konferenciji za novinare, Benet je sinoć ponovio stav jevrejske države o Jerusalimu.

"Nema mesta za još jedan američki konzulat u Jerusalimu. Jerusalem je glavni grad jedne države, a to je država Izrael“, rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet