Fokus

Bajden oštro osudio napad na rezidenciju Kadimija: Pozivam na uzdržanost, smirenost i dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

20:06

Bajden oštro osudio napad na rezidenciju Kadimija: Pozivam na uzdržanost, smirenost i dijalog
Džozef Bajden - Copyright Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da oštro osuđuje napad na rezidenciju iračkog premijera Mustafe al Kadimija i pohvalio poziv iračkog lidera na smirenost, uzdržanost i dijalog.

"Snažno osuđujem teroristički napad na rezidenciju iračkog premijera Al Kadimija", istakao je Bajden, preneo je Rojters.

"Osećam olakšanje što premijer nije povređen i pohvaljujem liderstvo koje je pokazao pozivajući na smirenost, uzdržanost i dijalog kako bi se zaštitile državne institucije i ojačala demokratija koju Iračani tako bogato zaslužuju", naveo je Bajden u pisanoj izjavi.

On je dao instrukcije svom timu za nacionalnu bezbednost da ponudi odgovarajuću pomoć iračkim vlastima tokom istrage.

Podsetimo, napad dronom punim eksploziva izveden je u noći između subote i nedelje. Tada je bilo povređeno nekoliko pripadnika lične pratnje Kadimija, ali među njima nije bio irački premijer, saopštile su tada vlasti.

Napad je usledio nakon protesta u Bagdadu zbog rezultata opštih izbora prošlog meseca, javio je Rojters.

Kako svetski mediji prenose na meti napada bila je premijerova rezidencija u Zelenoj zoni u Bagdadu, gde su vladine zgrade i strane ambasade.

Dva bezbednosna izvora ranije su potvrdila za AFP da je premijerova rezidencija pogođena "raketom" dok su pristalice proiranskih grupa mirno protestovale na ulazu u Zelenu zonu protiv rezultata prevremenih parlamentarnih izbora održanih 10. oktobra.

Komentari (0)

Svet