Fokus

Kakva je uloga Rusije u migrantskoj krizi na granici Belorusije i EU: Iz Varšave stižu optužbe, Putin sve negira

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

13/11/2021

-

08:14

Kakva je uloga Rusije u migrantskoj krizi na granici Belorusije i EU: Iz Varšave stižu optužbe, Putin sve negira
Kakva je uloga Rusije u migrantskoj krizi na granici Belorusije i EU: Iz Varšave stižu optužbe, Putin sve negira - Copyright Tanjug AP/Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Veliki broj migranata i dalje je zarobljen na granici Belorusije i zemalja Evropske unije, a političke optužbe na relaciji Minsk-Brisel ne prestaju. Osim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, iz država članica EU za ceo problem optužuju i predsednika Rusije, Vladimira Putina. 

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je kako smatra da Putin stoji iza migrantske krize na granici Poljske i Belorusije. Moravjecki je na hitnoj sednici parlamenta, nakon što je posetio vojsku na granici, rekao i da krizu "orkestrira beloruski predsednik i blizak saradnik Putina, Aleksandar Lukašenko".

"Lukašenko je izvršilac najnovijeg napada, ali ovaj napad ima sponzora iz Moskve, a taj sponzor je predsednik Putin", rekao je Moravjecki tokom vanredne debate u poljskom parlamentu. On posmatra situaciju na granici kao deo napora Rusije da poremeti region koji je kontrolisala tokom sovjetske ere.

"Bezbednost naše istočne granice je brutalno narušena. Ovo je prvi put u poslednjih 30 godina kada je integritet granica na testu", istakao je Moravjecki. 

Rusija pod lupom Evropske unije

Evropska unija je u utorak saopštila da prati 20 zemalja, uključujući Rusiju, zbog njihove moguće uloge u transportu migranata ka Belorusiji. Mere su preduzete protiv 13 zemalja, odakle su letovi prevozili migrante u Minsk.

Portparol glavnog diplomate EU Žozepa Borelja rekao je da je Moskva na njegovom "radaru", kao i da Brisel proverava informacije i podatke o letovima iz Rusije. Ruski avioprevoznik "Aeroflot AFLT.MM" negirao je bilo kakvu umešanost u organizovanje masovnog transporta migranata u Belorusiju, nakon što su njegove akcije pale posle novinskih izveštaja da bi mogao da se suoči sa sankcijama EU zbog krize na granici.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je, međutim, jutros da Rusija nema nikakve veze s izbegličkom krizom na granici Belorusije i EU.

"Želim da svi znaju da mi nemamo nikakve veze sa tim. Iz nekog razloga svi pokušavaju da nam neosnovano nametnu nekakvu odgovornost", rekao je predsednik Rusije u jutrošnjem intervjuu. Još jednom je naglasio da ruske avio-kompanije ne prevoze izbeglice koje su trenutno na granici Belorusije i EU, ocenivši da su zapadne države same stvorile izbegličku krizu.

"Važno je da ne zaboravimo odakle potiče izbeglička kriza. Da li je Belorusija ta koja je u korenu problema? Nije. Postoje razlozi koje su generisale zapadne zemlje, uključujući i evropske zemlje, a ti razlozi su vojne i ekonomske prirode", rekao je Putin.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Na situaciju je reagovala i odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je 11. novembra po drugi put razgovarala o situaciji na granici sa Putinom, rekavši mu da Belorusija raspoređuje bespomoćne ljude, u kako je navela, "hibridnom napadu".

Merkel je rekla Putinu da je situaciju na granici, gde se nalaze stotine promrzlih migranata na ničijoj zemlji između dve države, izazvala Belorusija, naveo je njen portparol Štefen Zajbert u saopštenju.

Putin je, takođe jutros, rekao da se nada i da će Lukašenko i Merkel uskoro razgovarati o izbegličkoj krizi.

Lukašenko zapretio "zavrtanjem" gasa, Putin "prvi put čuje za to"

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zapretio je, inače, da će prekinuti tranzit gasa ka Evropi preko transnacionalnog gasovoda Jamal-Evropa, ako Evropska unija proširi sankcije Minsku, prenosi Belta.

"Mi snabdevamo Evropu grejanjem, a oni prete da će zatvoriti granicu. A šta ako mi zavrnemo ovde prirodni gas? Zato bih preporučio čelnicima Poljske, Litvanije i drugim praznoglavim pojedincima da razmisle pre nego što progovore", rekao je Lukašenko na sednici vlade.

Sam Putin reagovao je na ovu Lukašenkovu izjavu, rekavši da "prvi put čuje za pretnju predsednika Belorusije", i da će o tome razgovarati sa njim, prenose RIA novosti.

"Iskreno rečeno, prvi put čujem za to", rekao je Putin, dodavši da je u poslednje vreme dva puta razgovarao sa Lukašenkom i da mu on to nikada nije rekao, čak ni nagovestio.

"Ali verovatno može, iako u tome nema ničeg dobrog, i ja ću, naravno, razgovarati sa njim na tu temu", dodao je Putin.

Ukazao je da to ne bi doprinelo razvoju odnosa Rusije sa Belorusijom.

Da li je konačni cilj destabilizacija?

Novinar i politički analitičar Jakša Šćekić u razgovoru za Euronews Srbija istakao je da je u pitanju verovatno pokušaj destabilizacije Evropske unije.

"Koliko znam Poljaci bi trebalo da postave na svoju teritoriju neke američke rakete, a znamo da Poljska i EU nisu u najboljim odnosima, pa je ovo samo dobar trenutak i pokušaj destabilizacije Unije".

Smatra, međutim, da Lukašenko nije svestan da će umesto destabilizacije zapravo još više ujediniti Poljsku sa Evropskom unijom.

Tanjug/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP

 

"Cela ta priča ima višegodišnju pozadinu i nema sumnje da tu ima namera da se destabilizuje EU, jer ovo je zaista bizarna migrantska ruta. Otkud da se odjednom pojavi osam hiljada migranata baš na severu", kaže i dodaje da je Lukašenko, ako je i hteo da bude novi stacionar za migrante, prokockao svoje šanse da uzme novac od EU.

Nije samo Poljska ugrožena prilivom velikog broja neželjenih migranata iz Belorusije, već i Litvanija, Letonija i Estonija. Ministri odbrane ovih zemalja u zajedničkom saopštenju su rekli da krizu vide kao "veoma alarmantnu" i da "nedvosmisleno osuđuju namernu eskalaciju tekućeg hibridnog napada beloruskog režima, koji predstavlja ozbiljne pretnje evropskoj bezbednosti".

Pitanje pokrenuto i u Savetu bezbednosti

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su pitanje migrantske krize tokom sastanka 15-članog Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održanog iza zatvorenih vrata.

Beloruski pristup celoj situacije ove zemlje su opisale kao neprihvatljiv, i optužile su predsednika Aleksandra Lukašenka da postaje pretnja regionalnoj stabilnosti, pozvavši na snažnu međunarodnu reakciju da se Belorusija pozove na odgovornost, obećavši da će razgovarati o daljim merama koje mogu da preduzmu.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski, rekao je novinarima uoči sednice Saveta da veruje da njegove zapadne kolege iz Saveta imaju neku vrstu mazohizma jer je pokretanje ove teme, koja je potpuna sramota za EU, vrlo hrabra.

Na pitanje da li Rusija ili Belorusija pomažu u premeštanju migranata na poljsku granicu, Poljanski je rekao: "Ne, apsolutno ne".

profimedia

 

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je saopštilo da su zatvorene konsultacije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji oko nagomilavanja migranata u blizini zapadnih granica Belorusije "veštačke", sa ciljem da se naknadno donesu neosnovane optužbe na račun Minska.

"Inicijatori su zemlje EU i SAD. Svrha ovog orkestriranog događaja je da kreira još jednu vest za neosnovane optužbe protiv Belorusije. Ovo je stara propagandna Gebelsova tehnika: ponavljajte laž dovoljno često i ona postaje istina", izjavio je portparol beloruskog ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz.

Pored Saveta bezbednosti, i NATO je reagovao saopštenjem, rekavši da "pomno prate situaciju na granicama svojih članica sa Belorusijom", nakon što su beloruski i ruski padobranci održali zajedničke vežbe nedaleko od granica Poljske i Litvanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet