Fokus

Tramp prodao prava na zakup hotela blizu Bele kuće za 375 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2021

-

12:33

Tramp prodao prava na zakup hotela blizu Bele kuće za 375 miliona dolara
Donald Trump - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Tramp organizacija" postigla je dogovor o prodaji prava na zakup hotela "Tramp internešenel" u Vašingtonu investicionom fondu CGI Merčant Grupa za 375 miliona dolara, izvestili su američki mediji.

Očekuje se da će investiciona grupa iz Majamija ukloniti Trampovo ime sa zgrade koja se nalazi nekoliko minuta hoda od Bele kuće i da će se udružiti sa Hilton Vorldvajd Holdingom kako bi hotel brendirala kao Valdorf Astoriju, prenosi CNN pozivajući se na izvor upoznat sa dešavanjem

Sporazum podleže odobrenju Uprave za opšte usluge (GSA), koja će sprovesti 60-dnevno preispitivanje ugovora, pošto je vlasnik te nekretnine federalna vlada koja ima pravo na davanje te zgrade u zakup na 100 godina. Inače, vest o prodaji je prvi obelodanio Vol Strit Žurnal (WSJ).

Kompanija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa je ove jeseni vodila pregovore sa CGI Merčant Grupom o prodaji zakupa na hotel, dodaje CNN.

Prošlog meseca, Nadzorni odbor Predstavničkog doma objavio je dokumenta koja pokazuju da je ova nekretnina tokom Trampovog mandata na mestu predsednika SAD napravila gubitke od 70 miliona dolara, dok je Tarmp javno tvrdio da hotel zarađuje više desetina miliona dolara, napominje ovaj medij.

"Tramp organizacija" je pokušavala da proda pravo zakupa od 2019. godine, ali je prošle godine obustavila te aktivnosti pošto je pandemija gotovo zatvorila ugostiteljsku industriju.

Uprava GSA, koja upravlja federalnim nekretninama i zemljištem, dala je Trampu u zakup zgradu Stare pošte 2012. godine, u kojoj je otvorio hotel 2016. kada je bio republikanski kandidat za predsednika.

Od tada, Nadzorni odbor Predstavničkog doma je istraživao sukob interesa u GSA zbog davanja tog zdanja u zakup za hotel Tramp.

Kada je preuzeo dužnost, Tramp je dao ostavku na sve rukovodne funkcije u svojim kompanijama, ali je svoju imovinu preneo u trast koji su vodili njegovi sinovi, što mu je omogućilo da i dalje ima finansijsku korist od hotela u Vašingtonu DC i drugih njegovih preduzeća.

Generalni inspektor GSA je 2019. rekao da je Uprava "ignorisala Ustav" kada je odlučila da ostavi na snazi zakup nad zgradom tadašnjem zakupcu i nakon što je Tramp izabran za Belu kuću.

Prema dokumentima koje je objavio Nadzorni odbor, hotel je dobio 3,7 miliona dolara od stranih vlada u vidu uplata i odlaganja rata kredita, što Tramp nije obelodanio, a što je pokrenulo pitanja o potencijalnom sukobu interesa tokom njegovog predsednikovanja, prenosi CNN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet