Fokus

Jemenska vlada iz egzila upozorila na pobunjeničko napredovanje

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

11:15

Jemenska vlada iz egzila upozorila na pobunjeničko napredovanje
Jemenska vlada iz egzila upozorila na pobunjeničko napredovanje - Copyright AP Photo/Hani Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova jemenske vlade u egzilu upozorio je danas da bi pobunjeničko preuzimanje ključnog, energetski bogatog grada Mariba, bilo katastrofa epskih razmera, poput kolapsa antičke brane Marib koja se u VI veku n.e. urušila i desetkovala drevno kraljevstvo Sabe, današnji Jemen.

Komentar ministra Ahmada Avada Bin Mubaraka odnosi se na ofanzivu pobunjenika pokreta Huti koje podržava Iran, a koji drže glavni grad Jemena od septembra 2014. godine, prenosi AP.

Iako je intervencija koalicije predvođene Saudijskom Arabijom zaustavila njihovo napredovanje ka jugu zemlje 2015. godine, rat u Jemenu je generisao najgoru humanitarnu krizu na svetu.

U međuvremenu, snage koje podržavaju jemensku vladu u egzilu i Saudijsku Arabiju, nedavno su se povukle iz ključnog lučkog grada Hodeide, omogućivši Hutima da ga ponovo zauzmu.

"Bez promene stanja na terenu, Huti neće sesti za pregovarački sto", upozorio je Mubarak.

Bitka za Marib će, po svemu sudeći, nagovestiti smernice bilo kakvog političkog rešenja građanskog rata koji besni u Jemenu već sedam godina.

Ako Marib zauzmu pro-iranski Huti, to će im omogućiti povoljniju pregovaračku poziciju, čak će im omogućiti da nastave svoj pohod dalje ka jugu zemlje.

Međutim, ako Marib bude pod kontrolom međunarodno priznate vlade, biće to jedino uporište za nju jer pobunjeni separatisti osporavaju autoritet vlade u drugim delovima Jemena.

Komentari (0)

Svet