Fokus

SAD: Iran da ne koristi pregovore za nuklearni razvoj

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

09:55

SAD: Iran da ne koristi pregovore za nuklearni razvoj
Granica između Turske i Irana - Copyright Tanjug/AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

SAD i njihovi partneri će verovatno izvršiti pritisak na Teheran, ako on bude koristio razgovore koji se sutra nastavljaju u Beču, kao kamuflažu za ubrzanje svog nuklearnog programa, rekao je specijalni izaslanik SAD za Iran Robert Meli.

"Ako Iran misli da može da ovim kupi vreme kako bi izgradio bolju poziciju, a zatim se vrati i kaže da želi nešto bolje, to jednostavno neće uspeti. Mi i naši partneri necćemo pristati na to", rekao je Meli za BBC, uoči nastavka razgovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svetskih sila, prenosi Rojters.

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju Mohamad Eslami izjavio je da tema razgovora sledeće nedelje u Beču neće biti nuklearna pitanja, već povratak SAD nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Teheran i Vašington bi trebalo u ponedeljak u Beču da nastave indirektne pregovore koji su prekinuti u junu, preneo je Rojters.

Bivši američki predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz ovog sporazuma Irana i svetskih sila 2018. godine i ponovo uveo oštre sankcije Teheranu.

Komentari (0)

Svet