Fokus

SZO postigao u načelu konsenzus o budućem pandemijskom sporazumu

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

22:14

SZO postigao u načelu konsenzus o budućem pandemijskom sporazumu
Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Države članice Svetske zdravstvene organizacije postigle su u načelu konsenzus za pregovore o budućem sporazumu o sprečavanju pandemija, prevazišavši jaz između dve strane koje su predvodile EU i SAD, saopštile su danas diplomate.

Kako su naveli, nacrt rezolucije mogao bi da bude usvojen u ponedeljak, kada će biti predstavljen ministrima zdravlja na posebnoj trodnevnoj skupštini SZO.

Globalnim sporazumom o jačanju prevencije i odgovora na pandemiju, za koji se očekuje da će biti spreman u maju 2024, pokrila bi se pitanja kao što su deljenje podataka i sekvenci genoma virusa koji se pojavljuju i svih potencijalnih vakcina i lekova dobijenih iz istraživanja.

Diplomatski napredak postignut je u vreme kada je međunarodna zajednica sve više zabrinuta zbog novog soja korona virusa omikron, koji je otkriven ranije ovog meseca u Južnoafričkog Republici i koji se u međuvremenu proširio na druge zemlje u svetu, ukazuje Rojters.

Velika Britanija, zajedno sa EU i oko 70 zemalja, zalagala se za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma.

SAD su, uz podršku država uključujući Brazil i Indiju, odbijale obavezujući sporazum, navele su diplomate prošle nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet