Fokus

Zaharova: Češka i SAD kršili Bečku konvenciju

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2021

-

23:57

Zaharova: Češka i SAD kršili Bečku konvenciju
Zaharova: Češka i SAD kršili Bečku konvenciju - Copyright EPA/YURI KOCHETKOV

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je govorila otvoreno kada je stavila Češku i SAD na listu neprijateljskih zemalja, jer su se njihovi postupci kosili sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ranije danas češko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Rusiju da prestane da je označava kao neprijateljsku zemlju.

Ministarstvo je citiralo ministra Jakuba Kulhaneka da je ruska lista neprijateljskih država u suprotnosti sa Bečkom konvencijom, prenosi Tass.

"Ne. Ono što je zapravo u suprotnosti sa Bečkom konvencijom je ilegalno oduzimanje ruske diplomatske imovine u Sjedinjenim Državama i praško proterivanje ruskih diplomata zbog dugogodišnjeg neuspeha u istrazi domaćih nesreća. Bečka konvencija ne zabranjuje da se stvari nazivaju pravim imenom“, napisala je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku.

Rusija je 14. maja objavila Vladinu listu neprijateljskih zemalja, na kojoj su samo SAD i Češka.
Češkoj će biti dozvoljeno da zaposli najviše 19 ruskih državljana ili državljana trećih zemalja da rade za njenu ambasadu, a SAD nijednog.

Istog dana, češko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da smatra potez Rusije "korakom dalje ka eskalaciji" u odnosima sa Češkom Republikom, Evropskom unijom i njenim partnerima.

 

Pogoršani odnosi Rusije i Češke

Odnosi Rusije i Češke pogoršali su se nakon 17. aprila kada su češke vlasti iznele tvrdnje da Rusija navodno stoji iza eksplozija u skladištima municije u selu Vrbjetice na istoku Češke 2014. godine i proterale 18 ruskih diplomata koji su, kako je tvrdila, bili oficiri ruskih obaveštajnih službi.


Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je odlučne proteste nakon koraka Praga učinjenog „pod neutemeljenim i izmišljenim izgovorima“ i proglasilo 20 zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi personama non grata.

Kasnije su se strane složile da usklade osoblje ambasada na paritetnoj osnovi.

Od 1. juna, svakom od njih biće dozvoljeno da ima po sedam diplomata, 25 zaposlenih kao tehničko osoblje i 19 lokalnih zaposlenih.

Komentari (0)

Svet