Fokus

Raste broj žrtava tornada u Kentakiju, stradalo najmanje 74 osoba, ima i dece

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

07:27

Raste broj žrtava tornada u Kentakiju, stradalo najmanje 74 osoba, ima i dece
Raste broj žrtava tornada u Kentakiju, stradalo najmanje 74 osoba, ima i dece - Copyright Tanjug AP/Michael Clubb

veličina teksta

Aa Aa

Broj žrtava serije katastrofalnih tornada u američkoj državi Kentaki porastao je na 74, a najmanje 14 osoba poginulo je u još četiri države - Ilinoisu, Arkanzasu, Misuriju i Tenesiju. Među žrtvama u Kentakiju je i šestoro dece, prenosi Rojters.

Skoro 110 osoba vodi se kao nestalo, a spasilačke ekipe i dalje pretražuju ruševine u oblastima u šest država gde je u petak protutnjala serija tornada. Iako je trenutni broj žrtava manji je nego što se strahovalo,  guverner Kentakija Endi Bešir upozorava da bi konačni bilans mogao biti veći. On je rekao da su žrtve stare od pet meseci do 86 godina.

Hiljade ljudi su bez struje, vode i grejanja na izuzetno niskim temperaturama, a skoro hiljadu kuća je oštećeno ili uništeno.

Tanjug/AP/George Walker IV /The Tennessean

 

U Edvardsvilu u Ilinoisu u nevremenu je srušeno skladište kompanije Amazon. Poginulo je najmanje šest osoba, a ne isključuje se mogućnost da taj broj bude i veći.

Tornado je takođe pogodio jedan starački dom u mestu Monet u Akranzasu, prenosi Glas Amerike.

Bajden odobrio novčanu pomoć

Američki predsednik Džo Bajden je vanrednu situaciju u pogođenim državama i naredio da se novac iz federalnog budžeta preusmeri na pomoć u saniranju štete.

"Tragedija. I dalje ne znamo koliko je života izgubljeno i kolike su razmere štete", rekao je predsednik SAD.

On je takođe postavio pitanje o sistemu za upozoravanje na tornado. Bajden je naglasio da Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) istražuje da li su tornada uzrokovana klimatskim promenama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet