Fokus

Praznici van granica Zemlje: Kako astronauti u svemiru slave Božić i Novu godinu

Komentari

Autor: Euronews/Luke Hurst

19/12/2021

-

19:03

Praznici van granica Zemlje: Kako astronauti u svemiru slave Božić i Novu godinu
Praznici van granica Zemlje: Kako astronauti u svemiru slave Božić i Novu godinu - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

Približava se sezona zimskih praznika, i ljudi širom sveta pripremaju se za Božić i doček Nove godine. Međutim, proslave se spremaju i u svemiru. Već 21 godinu uzastopno, uključujući i ovu, astronauti proslavljaju praznike na Međunarodnoj svemirskoj stanici, iako su 420 kilometara daleko od Zemlje. Proslave su protekle na razne načine, od video-poruka snimljenih voljenima koji se nalaze kod kuće, pa sve do tradicionalne božićne večere koja se sastoji od hrane za astronaute.

Ko je u svemiru ovog Božića, i kako se ranije slavilo?

Oni koji se trenutno nalaze na MSS i tamo će proslaviti Božić po gregorijanskom kalendaru, 25. decembra, jesu Matijas Maurer iz ESA iz Nemačke, astronauti ruskog Roskosmosa Anton Škaplerov i Petar Dubrov, kao i NASA astronauti Raja Čari, Tomas Maršburn, Kajla Baron i Mark Vande Hej. Vande Hej je već proslavio jedan Božić u svemiru, a Škaplerovu će ovo biti četvrti put da to čini, piše Euronews.

Prošlog Božića, pet astronauta na MSS poslalo je božićnu poruku putem videa, šireći praznično veselje iz orbite nakon naporne godine na Zemlji koju je obeležila pandemija koronavirusa. Situacija na Zemlji nije se mnogo poboljšala, pa bi astronauti ponovo mogli da "pošalju" malo pozitivnog raspoloženja.

U prošlogodišnjoj poruci, astronaut Kejt Rubins rekla je da se posada zajedno sa kontrolom misije na Zemlji takmiči u tome ko će lepše ukrasiti radni prostor.

"Moramo da napravimo božićne predmete za ukrašavanje svemirske stanice. Naravno, to moraju biti predmeti koji se nalaze u svemiru, a naš izazov za kontrolu misije je da moraju da naprave božićni ukras od predmeta u zgradi 30", rekla je ona.

Ovaj izazov bio je referenca na prvi Božić koji su astronauti proslavili na američkoj svemirskoj stanici "Skajlab", između 1973. i 1974. godine. Ti astronauti su napravili domaću božićnu jelku od ostataka posuda za hranu, obojenih nalepnica i kartona. Prva posada sa MSS je 2000. godine snimila božićne poruke, a Ekspedicije 1 i NASA astronaut Vilijam M. Šepard napisao je novogodišnju pesmu u dnevniku.

Božićna trpeza

Nijedna svečana proslava ne bi bila potpuna bez odgovarajuće trpeze. Svemirska hrana je dosta drugačija od one na koju smo navikli na Zemlji, naročito kada su u pitanju skladištenje, hranljivost, ograničene mogućnosti za podgrevanje, i slično.

Praznični obroci za Dan zahvalnosti ili Božić postali su tradicija na svemirskoj stanici. Francuski astronaut Tomas Peske je 2016. pokazao šta će jesti za Božić, a trpeza je uključivala konzervu piletine sa smrčkom i konzervisane medenjake.

Mnogi NASA astronauti Božić obeležavaju 25. decembra, ali će njihove ruske kolege proslaviti Božić 7. januara, prema julijanskom kalendaru koji koristi Ruska pravoslavna crkva. Na MSS se, inače, Nova godina slavi onda kada sat otkuca ponoć po griničkom srednjem vremenu (GMT).

Komentari (0)

Svet