Fokus

Krvava predizborna kampanja u Meksiku: Ubijeno 88 kandidata

Komentari

Autor: J.S.

02/06/2021

-

19:57

Krvava predizborna kampanja u Meksiku: Ubijeno 88 kandidata
Krvava predizborna kampanja u Meksiku: Ubijeno 88 kandidata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Meksiku će 6. juna biti održani izbori, a predizbornu kampanju obeležilo je nasilje u kojem je ubijeno 88 kandidata.


Poslednja od njih je jedna od kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona Alma Baragan, koja je pogođena s više metaka i preminula je samo nekoliko minuta nakon što je pozvala sve svoje pristalice na predizborni skup.

"Danas je poseban dan", kazala je Alma Baragan (61) uzbuđeno u kameru. Tim videom ona je kao kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona, grada u centalnom Meksiku, pozvala svoje pristalice na predizborni skup. To je bio njen poslednji video u životu, prenosi Tanjug.

Baragan je pripadala građanskom pokretu levog centra. Ona je prema podacima konsultantske firme Etelekt 88. kandidat koji je ubijen u predizbornoj kampanji.

Predsednik Meksika tvrdi da je odgovornost na organizovanom kriminalu koji se širi

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador je krajem maja na konferenciji za medije izrazio žaljenje zbog njene smrti i za ubistvo optužio organizovani kriminal. Analitičari kažu da mafija postavlja svoje kandidate, a druge kandidate ubija i da to nije ništa novo u Meksiku, navodi portal.

Baragan nije bila favorit na izborima, ali je na temelju svog svežeg i nekonvencionalnog načina ophođenja u poslednjih nekoliko sedmica bila sve popularnija. Koliko je poznato, nije dobijala pretnje, ali njen grad se nalazi u saveznoj državi Gvanahuato, oko koje se posebno bore mafijaški klanovi.

Pixabay/diegoparra

 

Njeno ubistvo usred dana, za vreme jednog predizbornog skupa jedno je od mnogih u spirali političkog nasilja. Istog dana je u Akapulku kandidat za gradonačelnika Alberto Alonso u svom automobilu preživeo pokušaj atentata vatrenim oružjem. U Halisku je kandidat za gradonačelnika Pedro Kumamoto dobio odsečenu svinjsku glavu kao pretnju.


Prema statistikama u toku je najkrvavija predizborna kampanja od 2000. godine. Brutalnija kampanja dogodila se samo 2018. kada je sadašnji predsednik Lopez Obrador sa svojim pokretom Morena došao na vlast u Meksiko Sitiju. Stručnjaci upozoravaju u svojim izveštajima da nasilje predstavlja udar na demokratiju i da kompromituje integritet, nezavisnost i autonomiju budućih autoriteta.

Komentari (0)

Svet