Fokus

Tras i Blinken razgovarali o situaciji na ukrajinskoj granici

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

23:33

Tras i Blinken razgovarali o situaciji na ukrajinskoj granici
Tras i Blinken razgovarali o situaciji na ukrajinskoj granici - Copyright Olivier Douliery/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras potvrdila je danas da je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom razgovarala o tenzijama stvorenim zbog gomilanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Tras je na Tviteru napisla da se sa Blinkenom saglasila da bi svaki ruski upad u Ukrajinu bio ogromna strateška greška i da bi imao teške posledice, prenosi Rojters.

Britanska ministarka i američki državni sekretar su se saglasili da su NATO i G7 ujedinjeni u podršci Ukrajini i da Rusija treba da se uključi u razgovore kojima se ovoj zemlji garantuje suverenitet. Tras je ranije danas pozdravila spremnost Moskve da uđe u pregovore u januaru,a poručila je da je za Rusiju jedini izlaz iz trenutne situacije dijalog.

NATO će nastojati da pokrene ozbiljne razgovore sa Moskvom početkom sledeće godine kako bi se smanjile tenzije zbog gomilanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je danas, prema saopštenju Stejt departmenta, razgovarao sa američkim državnim sekretarom Blinkenom o dvostrukom pristupu NATO Rusiji, a dva zvaničnika su poručila da Alijansa ostaje spremna za smislen dijalog sa Rusijom, ali i ujedinjena u odbrani i zaštiti saveznika, preneo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je danas izrazio nadu u konstruktivne razgovore sa Vašingtonom i Briselom o bezbednosnim garancijama koje je tražila Rusija, jer, kako je rekao, postoje naznake da je Zapad spreman da sarađuje o tom pitanju.

"Rusija želi da izbegne sukob sa Ukrajinom i Zapadom", poručio je danas Putin na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet