Fokus

Počelo je "na nišanu", nastavilo se u borbi s prirodom: Najbolje fotografije 2021. po izboru globalne agencije

Komentari

Autor: AP/Euronews Srbija

31/12/2021

-

20:50

Počelo je "na nišanu", nastavilo se u borbi s prirodom: Najbolje fotografije 2021. po izboru globalne agencije
Tanjug AP - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Kao da koronavirus nije bio dovoljan, svet se u godini za nama borio s prirodom na više načina - od velikih požara i poplava, vulkana, zemljotresa... istovremeno se dogovarajući kako da uspori klimatske promene koje su ljudi sami izazvali.

Ali nije samo borba s prirodnim stihijama obležila 2021. Međusobne borbe i ratovi, sukobi na svim razinama, nerazumevanja, migranti, ljudske patnje, ali i ponešto lepote zabeležili su fotografi agencije AP koji su predstavili izbor najboljih fotografija u godini za nama. 

Uprkos svemu jedna, sasvim drugačija fotografija dobila je "titulu" fotografije godine.

Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

 

Naoružani policajci prate kako izgrednici pokušavaju da provale u Kapitol u Vašingtonu, 1. juna 2021. Pristalice predsednika Donalda Trampa upale su u Kapitol u Vašingtonu nastojeći da spreče Kongres da potvrdi izbornu pobedu Džoa Bajdena.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

Voz prolazi pored železničkog prelaza koji je okružen poplavnim vodama od kiše i otopljenog snega u Niderauu u blizini Frankfurta u Nemačkoj  3 februara. 2021.

Tanjug/AP/Dar Yasin

 

Zdravstveni radnik Nazir Ahmed noseći hladnjak s vakcinama nastoji da locira kašmirske pastire  kako bi bili imunizovani. (Tosamaidanu, jugozapadno od Srinagara, Kašmir pod indijskom kontrolom, 21. juna 2021.)

 

Tanjug/AP/Joan Mateu

 

Johanes, iz Eritreje, moli se sa drugim migrantima dok stižu na obalu Italije na španskom brodu Open Arms, 4. januara 2021, nakon što je spasen u Sredozemnom moru.

 

Tanjug/AP/Rebecca Blackwell

 

Pingvin u ograđenom prostoru u akvarijumu Inbursa u Meksiko Sitiju, 13. januara 2021.

 

Tanjug/AP/Altaf Qadri

 

Farmer puši bidi, ručno smotanu cigaretu, tokom skupa traktorista u znak protesta protiv novih zakona o farmama u Gaziabadu, na periferiji Nju Delhija, u Indiji, 7. januara. 2021.

Tanjug/AP/Matias Delacroix

 

Vudu hodočasnik kupa se u vodopadu za koji se veruje da ima moć pročišćavanja tokom godišnje proslave u Saut d'Eau, Haiti, 16. jula 2021. 

Tanjug/AP/Nariman El-Mofty

 

Jemenski borci uz podršku koalicije predvođene Saudijskom Arabijom  na zadnjem delu oklopnog vozila dok napuštaju linije fronta Marib, Jemen, 19. juna 2021.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Žena u Vašingtonu drži poster s licem predsednika SAD Donalda Trampa na mitingu pod nazivom "Spasimo Ameriku" 6. januara 2021.

Tanjug/AP/Rebecca Blackwell

 

Demonstranti napadaju barikadu koja štiti Nacionalnu palatu u Meksiko Sitiju tokom marša povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i protesta protiv rodnog nasilja, 8. marta 2021.

Tanjug/AP/Javier Fergo

 

Muškarac leži na plaži u španskoj enklavi Seuta u severnoj Africi nakon što je 18. maja 2021. doplivao iz Maroka.

Tanjug/AP/Bernat Armangue

 

Istog dana, na istom mestu, možda ista osoba dobija utehu... Aktivistkinja španskog Crvenog krsta bodri migranta u španskoj enklavi Seuta blizu granice Maroka i Španije, 18. maja 2021. 

Tanjug/AP/Aaron Favila

 

Uništeno drveće i ruševina kuća napola zakopani u blatu u blizini vulkana Taal skoro godinu dana nakon što je eruptirao u provinciji Batangas, popularnoj turističkoj destinaciji južno od Manile, na Filipinima, 10. januara 2021. 

Tanjug/AP/Yusuf Wahil

 

Bol na licima žena dok telo njihovog rođaka izvlače iz ruševina zgrade oštećene u zemljotresu u Mamuju, Zapadni Sulavesi, Indonezija, 15. januara  2021. 

Tanjug/AP/Noah Berger

 

Vatrogasci se bore protiv požara u Kaliforniji, 9. jula 2021. Jedna od mnogih vatrenih stihija koja je protutnjala planetom ove godine.

Tanjug/AP/Sandra Sebastian

 

Sukob migranata iz Hondurasa sa gvatemalskim vojnicima u Vado Hondou, u Gvatemali, 17. januara 2021.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Novoizabrani predsednik Džo Bajden, levo, i potpredsednik Majk Pens, desno, posmatraju kako Lejdi Gaga silazi sa bine nakon izvođenja državne himne tokom 59. predsedničke inauguracije u SAD. Kapitol u Vašingtonu, 20. januara 2021.

Tanjug/AP

 

Tin Tin Vin nad telom svog sina, Tin Htut Heina, na njegovoj sahrani u Jangonu, u Mjanmaru, 24. februara 2021. Tin Htut Hein je ubijen četiri dana ranije dok je bio u grupi dobrovoljaca koji su štitili susedstvo. Grupe su osnovane zbog straha da vlasti koriste kriminalce puštene iz zatvora kako bi širili strah i vršili nasilje.

Tanjug/AP/Julio Cortez

 

Pristalice predsednika Donalda Trampa pokušavaju da probiju policijsku barijeru na Kapitolu u Vašingtonu 6. januara  2021, dok se Kongres pripremao da potvrdi pobedu novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Tanjug/AP/Emilio Morenatti

 

Kuća je prekrivena pepelom iz vulkana koji je eruptirao na La Palmi na španskim Kanarskim ostrvima 30. oktobra 2021.

 

Tanjug/AP/Aaron Favila

 

Zdravstveni radnik priprema Fajzerovu vakcinu protiv koronavirusa u Nacionalnom institutu za bubrege i transplantaciju u Kezon Sitiju, na Filipinima, 17. novembra 2021.

Tanjug/AP/Hatem Moussa

 

Izraelski vazdušni napad na zgradu u Gazi 13. maja 2021. godine. Dok su Hamas i Izrael razmenjivali raketne i vazdušne udare, jevrejsko-arapsko nasilje besnelo je širom Izraela na kraju muslimanskog svetog meseca Ramazana.

 

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

Izvođači obučeni kao spasioci oko zastave Komunističke partije tokom gala performansa uoči 100. godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine u Pekingu, 28. juna 2021.

 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Mladi kadeti na svečanosti prvog dana škole u ​​kadetskom liceju u Kijevu, Ukrajina  1. septembra 2021. Ukrajina taj dan obeležava kao Dan znanja i tradicionalni početak školske godine.

 

Tanjug/AP/Ashley Landis

 

Guan Čenčen iz Kine nastupa na gredi kako bi osvojila zlatnu medalju tokom finala u ženskoj sportskoj gimnastici na Letnjim olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, 3. avgusta 2021.

 

Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

 

Lusijana Beneti grli svoju svinju ljubimicu Čanči u kući u Buenos Ajresu, u Argentini, 4. septembra 2021. Lusijanini planovi za veliku tradicionalnu proslavu 15. rođendana propali su zbog pandemije, a roditelji su je utešili ljubimicom koja se pokazala kao odan drug.

 

Tanjug/AP/Felipe Dana

 

Zavisnici od droge pritvoreni tokom talibanske racije čekaju da budu sređeni nakon što su stigli u bolnicu za lečenje od narkotika u Kabulu, Avganistan, 1. oktobra  2021.

Tanjug/AP/Oded Balilty

 

Izraelski Arapi pod vodopadom tokom muslimanskog praznika Kurban-bajrama u nacionalnom parku Gan HaŠloša u Izraelu , 21. jula 2021.

 

Tanjug/AP/Matt Dunham

 

Čuvena britanska glumica Džudi Denč zvanično je otvorila izložbeni vrt „Kraljičina zelena krošnja“ na Sajmu cveća u Čelziju Kraljevskog hortikulturnog društva u Londonu, 20. septembra. 2021.

 

Tanjug/AP/Ethan Swope

 

Skulptura ispred kuće uništene u požaru u Kaliforniji, 17. avgusta 2021.

 

Tanjug/AP/Andreea Alexandru

 

Muškarac nosi lutku obučenu kao Supermen uoči glasanja o nepoverenju vladi rumunskog premijera Florina Citua u parlamentu u Bukureštu, 5. oktobra  2021.

profimedia

 

Ipak, uprkos zabeleženim vatrama, eksplozijama, nepogodama, krizama na koje je uticao čovek i onima koje je izazvala priroda jedna fotografija, snimljena na samom početku godine mogla bi se nazvati fotografijom godine. Senator Berni Sanders je na inauguraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena došao ležerno obučen s rukavicama koje je isplela jedna učiteljica i koje su nakon ove fotografije ušle u legendu, a sam Sanders u pozi s fotografije postao je tema mnogobrojnih mimova.

Komentari (0)

Svet