Fokus

Više od 200 demonstranata uhapšeno u Kazahstanu, povređeno 95 policajaca

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

09:46

Više od 200 demonstranata uhapšeno u Kazahstanu, povređeno 95 policajaca
Više od 200 demonstranata uhapšeno u Kazahstanu, povređeno 95 policajaca - Copyright Tanjug/AP Photo/Vladimir Tretyakov

veličina teksta

Aa Aa

Kazahstanske snage bezbednosti uhapsile su više od 200 učesnika dvodnevnih demonstracija zbog kršenja javnog reda u nekoliko regiona u zemlji, saopšteno je iz ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

"U cilju očuvanja javnog reda policija je preduzela zakonske mere na sprečavanju javnih protesta i privela više učesnika. Tokom nemira je povređeno 95 pripadnika policije, a 37 policijskih vozila je oštećeno", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Policija je kasno sinoć upotrebila suzavac i šok bombe kako bi potisnula stotine demonstranata sa glavnog trga u Alma Ati, najvećem gradu ove bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima i u obližnjim mestima, preneo je ranije Rojters.

Ove demonstracije su uzdrmale imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koja je uspela da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

U razgovoru sa vršiocima dužnosti članova privremenog kabineta, predsednik Kazahstana Kasim Tokajev je naredio i njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cena tečnog gasa (TNG) i širok plasman benzina, dizela i druge "važne" robe široke potrošnje.

Takođe je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cena komunalija i subvencionisanje stanarine za siromašne porodice. Tokajev je rekao da se situacija popravlja u gradovima i mestima u kojima su organizovane demonstracije nakon što je proglašeno dvonedeljno vanredno stanje koje je uključivalo policijski čas i ograničenje kretanja.

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Na protestima su učestvovale hiljade ljudi, a u zapadnoj provinciji Mangistau, gde je na desetine ljudi ubijeno u protestima 2011. godine nakon otpuštanja radnika iz naftne industrije, demomonstranti su zahtevali da se cena TNG smanji sa 0,27 dolara po litru na prodajnu cenu iz prošle godine koja je iznosila 0,11 dolara.

Komentari (0)

Svet