Fokus

Ruska misija pri UN: SAD prebacuju odgovornost za Avganistan

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

08:42

Ruska misija pri UN: SAD prebacuju odgovornost za Avganistan
Ruska misija pri UN: SAD prebacuju odgovornost za Avganistan - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države nastoje da prebace odgovornost za kriznu situaciju u Avganistanu, dajući izjave o potrebi da druge države rekonstruišu tu zemlju, saopštila je danas Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

"Pokušaji američke administracije da svoju politiku u Avganistanu predstavi kao uspeh izgledaju licemerno. Ishod 20-godišnjeg prisustva SAD i NATO-a u Avganistanu se teško može opisati kao pobednički. To je pre direktno suprotno", navodi se u saopstenju ruske misije, a prenosi ruska agencija TASS.

Kako se dodaje u dokumentu, SAD su ušle u Avganistan sa misijom borbe protiv terorizma.

"U stvarnosti, dolazak Amerikanaca je samo obezbedio Avganistanu status rasadnika terorizma i droge. Tokom tih godina, osim Al-Kaide i njenih ogranaka, pojavila se još jedna teroristička grupa koja je stekla uporište u Avganistanu. To je bio ISIL (Islamska država)". Istovremeno, proizvodnja droge je dosigla neviđene nivoe", istakla je ruska misija pri UN.

Sve to je, prema tvrdnjama Misije, učinilo da društveno-ekonomska situacija u Avganistanu postane žalosna.

"Infuzije novca vredne više milijardi završile su u rukama korumpiranih američkih lakeja. Kao posledica toga, Avganistan se okrenuo u potpuno zavisnu zemlju, bez ikakvih izgleda za samostalan razvoj", zaključuje se u dokumentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet