Fokus

Ko su "Sajber partizani": Hakerska grupa koja preti beloruskoj železničkoj mreži

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

29/01/2022

-

19:28

Ko su "Sajber partizani": Hakerska grupa koja preti beloruskoj železničkoj mreži
Ko su "Sajber partizani": Hakerska grupa koja preti beloruskoj železničkoj mreži - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Grupa hakera koji sebe nazivaju "Sajber partizanima" izjavila je da su se početkom nedelje infiltrirali u belorusku železničku mrežu sa ciljem da "ometaju" vozove koji ruske trupe i artiljeriju prebacuju u zemlju zbog potencijalnog napada na Ukrajinu. 

Njihovi ciljevi uključuju, kako kažu, oslobađanje političkih zatvorenika, uklanjanje ruskih vojnika iz Belorusije i sprečavanje Belorusa da "ginu za ovaj besmisleni rat", rekla je za Gardijan osoba koja je učestvovala u napadu. Ovaj član "Sajber partizana" rekao je da je ova grupa do sada šifrovala ili uništila interne baze podataka koje beloruske železnice koriste za kontrolu saobraćaja, carine i stanica. Kako je naveo, ova akcija bi mogla da izazove kašnjenja komercijalnih i nekomercijalnih vozava i da "utiče na pokret ruskih trupa". Naveo je da do sada nisu pokušavali da preduzmu drastičnije korake koji bi paralisali vozove rušenjem signalnih sistema i sistema za kontrolu u vanrednim situacijama, ali su rekli da bi to "mogao da bude budući korak jer su uvereni da nevini ljudi neće stradati". 

Grupa navodi da je njen zahtev da Belorusija prestane da služi kao polazna osnova za gomiljanje ruskih trupa i vojnog naoružanja kod ukrajinske granice.

"Ne želimo ruske vojnike u Belorusiji. To uvlači Belorusiju u rat sa Ukrajinom. Verovatno bi beloruski vojnici morali da učestvuju u tome", rekao je član "Sajber partizana" za Gardijan.

Sa druge strene, ovim povodom oglasilo se i ministarstvo Belorusije koje je saopštilo da ruske trupe već stižu u zemlju uoči februarske obuke. I upravo je ova vežba izazvala rekacije na Zapadu gde zvaničnici sumnjaju u mnogo ozbiljnije namere Putina i njegove vojske, piše Vašington post. 

Priču o "Sajebr partizanima" dodatno je podgrejala i vest da od utorka kupci nisu mogli da koriste delove veb stanice beloruske železnice kako bi rezervisali karte. Na sajtu se navodi da je reč o "privremenoj grešci", ali se niko više o tome nije oglašavao niti se nešto do sada promenilo.

Stručnjaci: Rano je za definiciju sajber napada

Stručnjaci za sajber bezbenosto ocenjuju u razgovoru za Vašington post da bi hakeri mogli da zadrže kontrolu nad železničkom mrežom na neodređeno vreme. 

"Kritična infrastruktura, u Belorusiji i šriom sveta, predstavlja nešto kao meku metu za napade", rekao je Endrju Redi profesor na Univerzitetu Kalifornije na Berklijevoj školi informacija. On je dodao da je još uvek prerano da se ovo "definiše kao sajber napad".

Sa druge strane, Zahri Peterson profesor informatike na univerzitetu San Poli kaže da su železničke mreže, kao i svaka druga infrastruktura, "često nasleđeni sistemi, izgrađeni malo pre nego što je sajber sigurnost postala ozbiljna tema".

"Bio je to prirodan korak. Tehnologija napreduje, pa su i sajber napadi očekivani", rekao je Peterson. 

Železnica nije njihova jedina meta, bilo je napada i ranije

Inače, "Sajebr partizani" su do sada bili poznati kao gurpa samoukih aktivista koji su ranije prisluškivali telefonske pozive i ulazili u interna dokumenta koje je u jednom trenutku razotkrila vlada Belorusije. Analitičari su tada rekli da je napor da se oni otkriju i spreče u daljoj nameri da ulaze u dokumenta bio jedan od najoranizanijih u ovoj zemlji. Inače Minsk zvanično nije komentarisao ove sajber napade od ranije, ali ni jedan beloruski zvaničnik nije javno osporio da se to dogodilo. 

Gardijan piše da su se takođe na meti ove grupe našle i državne kompanije i firme koje služe kao izvor novca Lukašenku. Oni su koristili sajber napade kako bi od Lukašenka zahtevali oslobađanje političkih zatvorenika, a ne novac.

Komentari (1)

Марија

30.01.2022 08:47

Кад их похапсе, онда ће да кукају преко западне пропаганде

Svet