Fokus

U Majamiju je toliko hladno da smrznute iguane padaju sa drveća

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

11:28

U Majamiju je toliko hladno da smrznute iguane padaju sa drveća
U Majamiju je toliko hladno da smrznute iguane padaju sa drveća - Copyright AP Photo/Wilfredo Lee

veličina teksta

Aa Aa

Američka nacionalna meteorološka služba u Majamiju izdala je upozorenje građanima u kojem se pozivaju na oprez jer smrznute iguane mogu pasti sa drveća zbog neuobičajeno niskih temperatura širom tog područja.

"Iguane su hladnokrvna stvorenja. One usporavaju ili postaju nepokretne kada temperature padnu na 4 do 9 stepeni Celzijusovih. Mogu da padnu sa drveća, ali nisu mrtve", navodi se u saopštenju meteorološke službe objavljenom na Tviteru.

Temperature u Južnoj Floridi pale su juče ujutru na minus 4 stepena Celzijusova, nakon što je severoistok SAD u subotu zahvatila velika zimska oluja, zbog koje je nekoliko američkih saveznih država proglasilo vanredno stanje i primoralo na otkazivanje više od 1,400 letova.

Zoolog Stejsi Koen, stručnjak za gmizavce sa Floride, objasnila je fenomen u izjavi za televizijsku stanicu VPBF.

"Njihova tela u suštini počinju da se gase na drveću gde spavaju na granama, a onda, pošto postane tako hladno, gube tu sposobnost da se drže i onda često padaju sa drveća", istakla je Koen.

Iako će većina gmizavaca verovatno preživeti ovaj period imobilizacije, Koen tvrdi da su niske temperature ipak pretnja njihovom opstanku, podsećajući na zahlađenje iz 2010. godine koje je izbrisalo veliki broj populacije tih gmizavaca.

"Hladnoća je veoma, veoma opasna po njihov život jer su iz delova Centralne i Južne Amerike blizu ekvatora gde uvek ostaje vrlo toplo", istakla je Koen.

Zelene iguane nisu poreklom sa Floride, a slučajno su ušle u zemlju kao "slepi putnici" u teretnim brodovima i smatraju se invazivnom vrstom. Mogu biti teške do 7,5 kg i dužine preko jedan i po metar.

Komentari (0)

Svet