Fokus

Stano: Gomilanje ruske vojske na ukrajinskoj granici je neopravdano i veoma ozbiljno

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

14:13

Stano: Gomilanje ruske vojske na ukrajinskoj granici je neopravdano i veoma ozbiljno
Stano: Gomilanje ruske vojske na ukrajinskoj granici je neopravdano i veoma ozbiljno - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Trenutno gomilanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom, iz ugla EU, apsolutno je "neisprovocirano, neopravdano i veoma ozbiljno", a razloge za takvu akciju zna verovatno samo predsednik Rusije, ocenio je danas portparol EU, Peter Stano.

Na pitanje evropskih medija da li u Briselu trenutne ruske aktivnosti vide kao ”imperijalističke” namere prema Ukrajini ili je to odraz "bezbednosne zabrinutosti" zbog NATO i drugih EU zemalja, Stano kaže da prave razloge za to zna verovatno samo Vladimir Putin.

"Gomilanje tako velikih vojnih snaga na granici sa susednom državom je potpuno neisporovocirano, neopravdano i kao što je već izjavio visoki predstavnik Borelj, oni nisu tamo da bi popili kafu ili bili na pikniku. U pitanju je nešto ozbiljno, ali sa naše tačke gledišta apsolutno nema potreba za tako velikom koncentracijom vojnika i vojne mašinerije", poručio je Stano.

U Briselu konstatuju da Ukrajina nikome nije pretnja, a da "EU niti Zapad nisu učinili ništa da bi se Rusija osećala ugroženo".

Stano dodaje da su EU i njene članice "jasne i koordinisane u poruci Moskvi da ovakva neisprovocirana i neopravdana akcija mora da stane", kao i da žele da se angažuju u razgovorima sa Moskvom bez obzira na ruske motive.

Povodom nedavnog sastanka predsednika Putina sa predsednikom Kine Si Ðinpingom, Stano ocenjuje da svako ima pravo da se sastanke sa svakim ako to radi u interesu jačanja mira, stabilnosti i multilateralnih pravila.

"Zemlje mogu slobodno da razvijaju međusobnu saradanju i bezbednosne aranžamane. To isto važi i u trenutnoj situaciji sa Rusijom i Ukrajinom. Ako odluče da sarađuju za dobrobit globalnog mira i bezbednosti onda nemamo ništa protiv", zaključio je Stano.

U Briselu dodaju da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Moskvi koordinisana sa kancelarijom šefa diplomatije EU Žosepa Borelja, koga su zemlje članice zadužile da bude koordinator između EU, NATO, SAD i drugih međunarodnih partnera u situaciji bezbednosne krize na Istoku Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet