Fokus

Severna Koreja se pohvalila da je "zatresla svet" testiranjem projektila koji mogu da pogode SAD

Komentari

Autor: CNN

09/02/2022

-

09:45

Severna Koreja se pohvalila da je "zatresla svet" testiranjem projektila koji mogu da pogode SAD
Severna Koreja se pohvalila da je "zatresla svet" testiranjem projektila koji mogu da pogode SAD - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja se u utorak pohvalila da je jedna od samo nekoliko zemalja na svetu koje koriste nuklearno oružje i napredne rakete, odnosno jedina koja može da se suprotstavi SAD "potresanjem sveta" raketnim testovima.

Međunarodne tenzije nastavljaju da rastu zbog nedavne serije severnokorejskih testova balističkih projektila, akcije koju je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija dugo branio. Januar je bio rekordan mesec takvih testova, sa najmanje sedam lansiranja, uključujući i novi tip "hipersonične rakte" sposobne da manevriše velikom brzinom, prenosi CNN.

Među testovima je bilo i prvo ispaljivanje balističke rakete srednjeg dometa Hvasong-12 od 2017, sposobne da pogodi američke teritorije u Tihom okeanu.

U saopštenju severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da niz testova od Nove godine predstavlja "izvanredna dostignuća" koja su ojačala severnokorejsko "odvraćanje od rata".

Takođe se navodi Hvasong-15, interkontinentalna balistička raketa (ICBM) najvećeg dometa koju je ikada lansirala Severna Koreja, a koja nije ispaljena od svog prvog testiranja 2017. godine, i za koju se veruje da ima domet da isporuči nuklearnu bojevu glavu bilo gde u SAD.

"U današnjem svetu gde mnoge zemlje gube vreme baveći se SAD pokoravanjem i slepom poslušnošću, postoji samo naša zemlja na ovoj planeti koja može da uzdrma svet ispaljivanjem projektila na kopno SAD-a", navodi se i nastavlja:

"Postoji više od 200 zemalja u svetu, ali samo nekoliko ima hidrogenske bombe, interkontinentalne balističke rakete i hipersonične rakete", navodi se u saopštenju.

Upitan da prokomentariše, američki Stejt department ponovio je ranije izjave da ne gaje neprijateljske namere prema Severnoj Koreji i poziva na povratak dijalogu, što Pjongjang uporno ignoriše.

Portparol Stejt departmenta je takođe nazvao Severnu Koreju pretnjom međunarodnom miru i bezbednosti, ali i globalnim naporima u neširenju oružja.

"SAD imaju vitalni interes da odvrate Severnu Koreju, da se brane od njenih provokacija ili upotrebe sile, da ograniče domete svojih najopasnijih programa naoružanja i iznad svega, da učine američki narod, naše raspoređene snage i naše saveznike bezbednim", rekao je portparol.

Komentari (0)

Svet