Fokus

Bela kuća: Nuklearni sporazum s Iranom neće biti moguć ako ne bude postignut u narednih nekoliko nedelja

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

23:23

Bela kuća: Nuklearni sporazum s Iranom neće biti moguć ako ne bude postignut u narednih nekoliko nedelja
Bela kuća - Copyright AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća je javno izvršila pritisak na Teheran da ubrza oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i poručila da taj proces neće biti moguć ukoliko se ne postigne u roku od nekoliko nedelja.

"Naši razgovori sa Iranom su dostigli hitnu tačku", saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki novinarima, uz napomenu da se specijalni izaslanik SAD za Iran Rob Meli vratio u Beč, gde se nastavljaju indirektni pregovori sa Iranom, prenosi Rojters.

"Sporazum koji se bavi osnovnim zabrinutostima svih strana je na vidiku, ali ako se ne postigne u narednim nedeljama, stalni nuklearni napredak Irana će onemogućiti da se vratimo na Zajednički sveobuhvatni plan akcije", rekla je Psaki.

Komentari portparolke Bele kuće nadovezuju se na izjavu visokog zvaničnika američkog Stejt departmenta koji je 31. januara rekao novinarima da "imamo još samo nekoliko nedelja da oživimo sporazum", navodi Rojters.

Sporazumom iz 2015. godine koji je poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), Teheran je pristao da ograniči nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp je 2018. godine, posle napuštanja Sporazuma, ponovo uveo oštre sankcije Iranu, a Teheran je odgovorio povećanjem nivoa čistoće i količine uranijuma koji obogaćuje i skladišti, čime krši sporazum.

Sjedinjene Američke Države su u petak ublažile neke sankcije Iranu u pokušaju da daju podsticaj pregovorima u Beču, koji se vode u cilju oživljavanja JCPOA, pošto razgovori, prema oceni mnogih, ulaze u finalnu fazu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet