Fokus

Južna Koreja: Samolečenje ako imate kovid 19, lekarska nega samo za starije od 60

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

08:24

Južna Koreja: Samolečenje ako imate kovid 19, lekarska nega samo za starije od 60
Tanjug/AP/Lee Jin-man - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja je saopštila danas da će pacijenti sa blagim simptomima virusa korona morati da se leče sami kako bi se oslobodili medicinski resursi za ozbiljnije slučajeve.

Takav razvoj situacije dolazi u trenutku kada su nove infekcije dostigle novi maksimum u toj zemlji zbog ubrzanog širenja omikron soja, prenosi agencija Rojters.

Južnokorejske vlasti će od danas pružati negu samo kovid pacijentima starijim od 60 godina ili onima sa nekim propratnim bolestima, dok će ostali morati sami da prate svoje stanje i da traže medicinsku pomoć od određenih klinika ukoliko im se stanje pogorša.

Medicinski kompleti koji uključuju uređaj za merenje koncentracije kiseonika u krvi, toplomer i lek za temperaturu, koji su ranije bili dostupni svim pacijentima koji se leče kod kuće, sada će biti podeljeni samo prioritetnim grupama.

To znači da će pacijenti sa blagim simptomima ili bez njih sada morati da kupuju takve artikle o svom trošku.

Južnokorejska vlada je, takođe, ranije ukinula meru praćenja kontakata i obaveznu samoizolaciju.

“Prethodna šema više nije realna u svetlu naših ograničenih resursa i pravi ogromne socijalne i ekonomske troškove u poređenju sa našim medicinskim potrebama”, izjavio je portparol južnokorejskog ministarstva zdravlja Son Jung-Rae na konferenciji za novinare.

Dnevni broj novih slučajeva u Južnoj Koreji dostigao je u protekla 24 sata još jedan dnevni rekord od 54.122, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.185.361 u populaciji od 52 miliona ljudi, saopštila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Ipak, broj novih smrtnih slučajeva ostaje nizak i u protekla 24 sata je iznosio 20, čime je ukupan broj preminulih od kovida od počekta pandemije dostigao 6.943.

Komentari (0)

Svet