Fokus

Konfuzija koju može rešiti samo MOK: Ruska klizačica ušla u istoriju, ali je neizvesno da li će primiti olimpijsko zlato

Komentari

Autor: Bild, Tanjug

10/02/2022

-

19:27

Konfuzija koju može rešiti samo MOK: Ruska klizačica ušla u istoriju, ali je neizvesno da li će primiti olimpijsko zlato
Kamila Valijeva - Copyright Tanjug AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Mlada ruska klizačica Kamila Valijeva mogla bi da zadrži zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, iako je bila pozitivna na doping testu. Kako prenosi nemački list Bild, Valijeva neće biti suspendovana.

"Pravni tim je uspeo da poništi odluku o suspenziji Valijeve", javio nemački list pozivajući se na ruski "Šampionat"

Kako se navodi, prigovor na odluku još može da se preda Arbitražnom sudu za sport u Lozani (CAS). Isti ruski list je takođe saopštio da je Kamila danas bila na treningu i to sa osmehom na licu.

Ruska klizačica, članica tima koji je osvojio zlatnu medalju na ZOI u Pekingu, bila je pozitivna na dopingu testu. Kako je preneo ruski list RBC, ona je koristila nedozvoljeni lek trimetadizin, koji se koristi za anginu pektoris.

Valijeva, za sada, nije suspendovana jer ima manje od 16 godina i ne podleže pravilima Svetske antidoping agencije, situacija je konfuzna i čeka se konačna odluka.

Ceremonija proglašenja pobednika u umetničkom klizanju je odložena, a zvaničnici su odbili da komentarišu razloge odlaganja dok se ne oglasi Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Valijeva je dobila podršku Moskve, ali portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da potvrdi izveštaje o pozitivnom testu među ruskim reprezentativkama u umetničkom klizanju, prenosi CNN. 

"Izveštaji su se rasplamsali među onima koji nisu imali proverene informacije. Kao i obično, ne znajući detalje, svi su počeli da viču nadaleko. Nećemo se pridružiti ovom sređenom nizu urlanja", rekao je Peskov.

Jedini važeći izvor informacija trebalo bi da bude MOK, dodao je Peskov.

"Čuli ste saopštenje MOK-a, nema svrhe da ovde bilo šta dodajemo. Vodimo se tim i želimo našim sportistima, uključujući i Valijevoj, samo zlatne medalje", rekao je Peskov. 

Da podsetimo, Valijeva je prva klizačica u istoriiji koja je izvela četvorostruki skok, na nekom velikom takmičenju. Treba napomenuti da je ona to izvela dva puta tokom svog nastupa.

Pojedinačno takmičenje u umetničkom klizanju u Pekingu počinje 15. februara, a Kamila Valijeva se smatra glavnom favoritkinjom za osvajanje zlatne medalje.

Zašto dete od 15 godina uzima lek za anginu pektoris?

"Ne znamo da li je Kamila Valijeva prijavila da je uzimala lek trimetadizin, ali ako uzima taj lek iz medicinskih razloga", morala je da prijavi, izjavila je direktorka Antidoping agencije Srbije prof. dr Milica Vukašinović Vesić.

"Teško je reći da li dete od 15 godina ima tu problematiku sa srcem kao što je angina pektoris. Ako je ima, a da pri tome bude vrhunski sportista, verovatno je nemoguće. Naša Agencija za lekove kaže da ovaj lek nije bezbedan, niti efikasan za mlađe od 18 godina", izjavila je Vukašinovic Vesić gostujući u emisiji "Uranak" na K1 televiziji.

Vukašinović Vesić je dodala da sportisti mogu da traže izuzeće za određene supstance ukoliko iz medicinskih razloga moraju da ih uzimaju.

"Kamila Valijeva je veoma perspektivna, trenutno je najbolja klizačica na svetu. U medijima se spekuliše, pošto ne postoji nikakvo zvanično saopštenje, da je bila pozitivna u decembru prošle godine, da je tada testirana, a rezultat je tek sada stigao. Prema ruskim izvorima, bila je pozitivna na 'trimetazidin' koji je na listi zabranjenih supstanci od 2014. godine. To je lek za anginu pektoris, pa je veoma diskutabilno šta će devojcici od petnaest godina taj lek", dodala je ona.

Govoreći o proceduri testiranja direktorka Antidoping agencije Srbije kaže da se sportisti uvek testiraju nenajavljeno.

"Mogu se testirati izvan takmičenja ili sa samom takmičenju i to nakon završetka nastupa na terenu. Uzima se uzorak urina i dodatno krvi ako je potrebno. Uglavnom sve saznamo iz urina. Ono što dodatno tražimo iz krvi su odredeni parametri i hormon rasta. U našu zemlju rezultati stižu za tri do četiri nedelje iz laboratorije u Austriji. Ti rezultati se šalju i nacionalnoj agenciji, ali i internacionalnoj federaciji i Svetskoj antidoping agenciji. Nema laži, nema prevare. Svi su obavešteni o rezultatu", ističe Vukašinović Vesić.

Tanjug/(AP Photo/Jeff Roberson)

 

Lista zabranjenih supstanci ista je za sve sportiste i nema povlašćenih, podvukla je ona.

"Osim beta blokatora koji su zabranjeni u nekim sportovima – streljaštvu, streličarstvu. U svim ostalim slučajevima ista su pravila i sankcije. I preko hrane se mogu uneti neželjene supstance. Agencija daje mišljenje o hrani i suplementima, ali mi ne znamo kako će neka biljčica da odreaguje."

Vukašinović Vesić kazala je da je teško da je Valijeva mogla da uzme sama taj lek.

"Ko su ti ljudi koji se bave decom, to je sada novo pitanje koje se otvorilo. Verujem u mogućnost da se sportisti vrate nakon pozitivnog antidoping testa. Verujem da mogu i da treba da se vrate. Verujem u drugu šansu. Ne znamo okolnosti slucaja, ali maksimalna kazna koju može da dobije je četiri godine", zaključila je Vukašinović Vesić.

Komentari (0)

Svet