Fokus

Mauricijus osporio vlasništvo Britanije nad ostrvima Čagos

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

11:10

Mauricijus osporio vlasništvo Britanije nad ostrvima Čagos
Mauricijus osporio vlasništvo Britanije nad ostrvima Čagos - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britansko vlasništvo nad arhipelagom Čagos u Indijskom okeanu zvanično je osporeno, nakon što je ambasador Mauricijusa pri Ujedinjenim nacijama Jagdiš Kundžul danas podigao zastavu svoje zemlje.


Na današnjoj ceremoniji, zvaničnici Mauricijusa pevali su nacionalnu himnu svoje zemlje, a zastava Mauricijusa u horizontalnim trakama crvene, plave, žute i zelene boje podignuta je na jarbol, prenosi britanski list “Gardijan”.

 

 


“Ovo je simboličan čin podizanja zastave kao što su Britanci učinili toliko puta da bi uspostavili kolonije. Mi, međutim, vraćamo ono što je oduvek bilo naše”, izjavio je Kundžul.

I premijer Mauricijusa Pravind Džugnaut je putem video poruke poručio da će obezbediti mudro upravljanje nad arhipelagom Čagos, odnosno njegovu pomorsku bezbednost, očuvanje morskog okruženja i zaštitu ljudskih prava.



On je u telefonskoj izjavi za “Gardijan” rekao i da je ovo veoma emotivan trenutak za njega i istorijski trenutak za Mauricijus jer je u mogućnosti da podigne svoju zastavu na sopstvenoj teritoriji.
 

 

 

Komentari (0)

Svet