Fokus

Serija manjih zemljotresa blizu nuklearnog pogona Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

07:33

Serija manjih zemljotresa blizu nuklearnog pogona Severne Koreje
Serija manjih zemljotresa blizu nuklearnog pogona Severne Koreje - Copyright EPA/GEORG HOCHMUTH

veličina teksta

Aa Aa

Serija manjih i prirodnih zemljotresa pogodila je područje u blizini zatvorenog severnokorejskog nuklearnog poligona, saopštila je danas Južna Koreja.

Najmanje četiri zemljotresa pogodila su ovaj region u proteklih pet dana, saopštila je Korejska meteorološka uprava (KMA) u Seulu, a prenosi agencija Rojters. Poslednji zemljotres je registrovan jutros i bio je jačine 2,5 stepeni po Rihterovoj skali, sa epicentrom na oko 36 kilometara od severnokorejskog nuklearnog poligona Pungje-ri.

Dva zemljotresa jačine 2,3 stepena po Rihterovoj skali prijavljeni su u toj oblasti u ponedeljak i još jedan od 3,1 stepena u petak.

Poligon Pungje-ri na severoistoku Severne Koreje jedini je poznati objekat u toj zemlji za izvođenje nuklearnih testova, gde je poslednji poznati test nuklearnog oružja realizovan u septembru 2017. godine, kada je Severna Koreja detonirala svoju šestu i najveću nuklearnu bombu, za koju je tvrdila da je termonuklearno oružje. Međutim, u nedeljama nakon te eksplozije, stručnjaci su ukazivali na niz podrhtavanja i klizišta u blizini nuklearne baze za testiranje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet