Fokus

SAD aktivirale u Albaniji operativnu grupu za specijalne operacije na Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2022

-

10:38

SAD aktivirale u Albaniji operativnu grupu za specijalne operacije na Balkanu
Tanjug/AP/Andrew Craft /The Fayetteville Observer - Copyright Tanjug/AP/Andrew Craft /The Fayetteville Observer

veličina teksta

Aa Aa

Oružane snage SAD aktivirale su u Albaniji operativnu grupu za specijalne operacije na Balkanu, čiji će zadatak biti učešće u raznim akcijama, a jedna od misija, prema pisanju prištinskih i američkih medija je suprotstavljanje jačanju ruskog uticaja.

Na cereminiji u albanskom Ministarstvu odbrane u Tirani američka ambasadorka u toj zemlji Jurij Kim rekla je da postoji više razloga za američko vojno prisustvo na Balkanu, pohvalivši albanske vlasti što nikada nisu oklevale da rasporede američke snage.

"Nismo mogli da tražimo jačeg i lojalnijeg prijatelja i saveznika. Naše bilateralne veze su važnije nego ikad", istakla je Kim na ceremoniji sinoć u Tirani, upriličenoj povodom aktiviranja komande specijalnih snaga, prenosi RTS.

Albanski ministar odbrane Niko Peleši naveo je da će Albanija iskoristiti ovu priliku da poveća standarde svojih operativnih snaga.

"Moći ćemo da se borimo zajedno ako se ukaže potreba, kao što smo radili u Avganistanu i šire", rekao je Peleši.

Američki mediji su pre mesec dana pokušali da rasvetle šta se krije iza akcije Amerikanaca da uspostave bazu svojih specijalnih operativnih snaga (SOCEUR) u Albaniji. Američki portal "Biznis insajder" posvetio je poduži članak toj bazi u Albaniji. Prema navodima tog medija, Moskva može da pokuša "destabilizirajuće scenarije" u regionu, a američke specijalne snage će biti angažovane u različitim misijama.

"Albanija nije blizu Rusije, tako da nemate tu fizičku blizinu protivniku. Ali Balkan je važan i Rusija na njemu još ima veliki uticaj. Na kraju krajeva, Rusi su Sloveni, kao i većina stanovnika Balkana, sa vrlo malim izuzecima, poput Grčke. Rusija je uvek igrala na tu kartu da manipuliše i kontroliše situaciju", rekao je neimenovani izvor, koga citira "Biznis insajder".

U članku se pominje i približavanje Albanije Turskoj. Kako navodi američki portal, za ovo pitanje je vezano i uspostavljanje ove baze. Odluka SOCEUR da uspostavi novi štab za specijalne operacije u Albaniji mogla bi da bude taktički pokušaj da se održi deo tog pristupa ili da se Turska odvrati od povlačenja drugih zemalja NATO-a sa njom", navodi se u objašnjenju otvaranja baze komande američkih specijalnih snaga u Albaniji.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aleksandar

10.03.2022 18:54

"KAo u Avganistanu" ? A gde će da begate ko' zajci ?

Svet