Fokus

SZO: Kraj pandemije daleko, tek smo na polovini

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

13:45

SZO: Kraj pandemije daleko, tek smo na polovini
SZO: Kraj pandemije daleko, tek smo na polovini - Copyright AP/ Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Haris izjavila je danas da je kraj pandemije kovida daleko, navodeći povećanje u broju slučajeva u nedeljnom izveštaju.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija nedavno je objavila da bi akutna faza pandemije mogla da se okonča ove godine, ali da sve zavisi koliko će se brzo dostići brojka od 70 odsto vakcinisanih stanovnika u svakoj zemlji, što je samo jedan od faktora, preneo je Rojters.

"Definitivno smo na polovini pandemije", rekla je Haris.

Nakon više od mesec dana pada, broj kovid slučajeva nastavio je da raste u svetu prethodne nedelje, sa lokdaunima u Aziji i u jednoj kineskoj provinciji. Podsetimo, i Kina je zabeležila više od 10.000 zaraženih u prve dve nedelje marta, što je učinilo sadašnju epidemiju najgorom od prvobitnog izbijanja u Vuhanu početkom 2020. 

Zbog toga se desetine miliona ljudi širom zemlje se suočavaju sa ograničenjima, uključujući i celu provinciju Đilin i tehnološku prestonicu Šenžen zbog, za Kinu, rekordnog broja slučajeva.

Kada je reč o Srbiji, broj novozaraženih na dnevnom nivou stagnira već neko vreme i kreće se između 2.000 i 2.500 slučajeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet