Fokus

Testiranje strategije nulte tolerancije: Dodatno pooštrene mere zatvaranja u Šangaju zbog kovida19

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

10:18

Testiranje strategije nulte tolerancije: Dodatno pooštrene mere zatvaranja u Šangaju zbog kovida19
Testiranje strategije nulte tolerancije: Dodatno pooštrene mere zatvaranja u Šangaju zbog kovida19 - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Šangaj, najnaseljeniji grad u Kini, danas je ponovo pooštrio prvu fazu dvostepenog zatvaranja usled širenja virusa kovid-19 i naložio stanovnicima da ostanu u zatvorenom, osim ako se ne testiraju, jer je broj dnevnih slučajeva prešao 4.400.

Zvaničnik opštinske zdravstvene komisije, izjavila je danas na brifingu za novinare da zaključani stanovnici ne bi trebalo da napuštaju kuće, čak ni da izvode kućne ljubimce u šetnju ili bacaju smeće, prenosi Rojters.

Stanovništvo kineskog finansijskog središta, doma 26 miliona ljudi, zatvoreno je već dva dana. Lokalne vlasti sprovode zatvaranje tako što su grad otprilike podelile duž reke Huangpu, odvajajući istorijski centar od istočnog poslovnog i industrijskog okruga Pudong, kako bi se omogućilo postepeno testiranje.

Vlasti su saopštile da je zdravstveni tim sastavljen od 17.000 članova iz Šangaja i okolnih regiona postavio 6.300 stanica i sproveo ukupno 8,26 miliona testova u zatvorenim gradskim četvrtima.

Stanovnici istočno od Huangpua prvobitno su bili zatvoreni u stambenim kompleksima u ponedeljak, ali im je uglavnom bilo dozvoljeno da se kreću po okolini. Međutim, u utorak su dva stanara rekla Rojtersu da su ih komšijski komiteti obavestili da im više nije dozvoljeno da pređu kućni prag.

Iako je broj pozitivnih u Šangaju, u odnosu svetske standarde, i dalje skroman, zbog rekordnih 4.381 asimptomatskih i 96 simptomatskih slučajeva za 28. mart, grad je postao poligon za testiranje strategije nulte tolerancije prema kovidu 19, dok pokušava da se izbori sa visoko zaraznim omikron sojem.

Snimci napravljeni dronom koje su objavili kineski državni mediji pokazuju puste ulice koje okružuju nebodere gradske finansijske četvrti, javni prevoz na istoku je zatvoren, a svim vozilima bez posebne dozvole je zabranjen pristup putevima, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet