Fokus

Rusija: Uzdržanost ili glasanje za suspenziju iz Saveta za ljudska prava UN bio bi neprijateljski gest

Komentari

Autor: Fonet

06/04/2022

-

20:58

Rusija: Uzdržanost ili glasanje za suspenziju iz Saveta za ljudska prava UN bio bi neprijateljski gest
Rusija: Uzdržanost ili glasanje za suspenziju iz Saveta za ljudska prava UN bio bi neprijateljski gest - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je danas upozorila članice Ujedinjenih nacija da bi podrška ili uzdržanost tokom glasanja o inicijativi SAD da se Moskva suspenduje iz Saveta za ljudska prava bila smatrana "neprijateljskim gestom", sa posledicama po bilateralne odnose, navodi se u dopisu u koji je imala uvid agencija Rojters.

SAD su početkom sedmice saopštile da će tražiti suspenziju Rusije, nakon što je Ukrajina optužila rusku vojsku za ubistvo više stotina civila u gradu Buči.

Generalna skupština UN sutra će se u Njujorku glasanjem izjasniti o toj meri, prenosi Srna.

Za suspenziju neke države iz Saveta za ljudska prava potrebna je dvotrećinska većina, ukoliko je ta zemlja izvršila ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava. Savet za ljudska prava, sa sedištem u Ženevi, ima 47 članica.

U dopisu, ruska misija u UN zatražila je od članica UN da se izjasne protiv antiruske rezolucije, a nije poznato koliko je država dobilo dopis.

"Vredno je pomenuti da će, ne samo podrška sličnoj inicijativi, već i uzdržanost i neučešće tokom glasanja, biti smatrano neprijateljskim gestom. Pored toga, stav svake države biće uzet u obzir tokom razvoja bilateralnih odnosa i radu na važnim pitanjima unutar okvira UN", ističe se u dopisu.

Komentari (0)

Svet