Fokus

Dok se Evropa vraća u normalnost u Kini korona hara: Rekordan broj novozaraženih, lokdaun i besni građani

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, AFP

08/04/2022

-

09:40

Dok se Evropa vraća u normalnost u Kini korona hara: Rekordan broj novozaraženih, lokdaun i besni građani
Dok se Evropa vraća u normalnost u Kini korona hara: Rekordan broj novozaraženih, lokdaun i besni građani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako opadajući trend broja novozaraženih i ukidanje kovid mera u gotovo svim evropskim zemljama u mnogima stvara utisak da je koronavirus "iskorenjen", međutim, dok se u našem okruženju život polako vraća na staro, u pojedinim delovima Kine, gde trenutno hara nova varijanta omikrona BA.2, situacija je gora nego ikada.

Šangaj je danas, treći dan uzastopce, objavio rekordnih 21.000 novozaraženih, a vlasti u ovom gradu se spremaju na otvaranje nove bolnice sa čak 40.000 mesta. Nastojeći da suzbije epidemiju koja se brzo širi u najvećem kineskom gradu kineska vlada je poslala više od 10.000 zdravstvenih radnika u taj grad. Ukupan broj slučajeva korone u Šangaju premašio je 100.000 od početka epidemije prošlog meseca, podseća AP.

Deluje da stanovnici Šangaja polako gube strpljenje, zbog izuzetno oštrih kovid mera koje im utiču na svakodnevni život. Frustracija u gradu raste, dok pojedini građani tvrde da imaju probleme sa nabavkom osnovnih namirnica.

Kina, zemlja u kojoj se prvi slučaj zaraze koronavirusom zabeležen krajem 2019. godine, uspela je delom da iskoreni epidemiju zahvaljujući "nula kovid" politici. Šta se nakon toga desilo?

Deluje da trenutni porast broja novozaraženih primorava ovu zemlju da se preispita kakvu politiku vodi protiv pandemije i koliko je ona efikasna.

Svako novo žarište pod karantin

Tokom polovine marta, pojavile su se prve vesti o rastu broja novozaraženih u Kini, sa nešto više od 1.800 slučajeva 13. marta. Brojke su počele drastično da rastu, a ubrzo nakon toga i vlasti u najavile novi karantin.

Tanjug/ AP Photo

 

Kina je 20. marta zabeležila 4.053 nova slučaja zaraze, od kojih je dve trećine u provinciji Džilin. Da bi zaustavile širenje virusa vlasti grada Džilina saopštile su da uvode strogi lokdaun za svojih 4,5 miliona stanovnika.

Grad Čangčun, gde je uvedeno zaključavanje početkom meseca, je takođe objavio oštrije mere na tri dana.

Nove mere su uvedene u trenuku kada je Kina zabeležila prva dva smrtna slučaja vezana za kovid 19, posle više od godinu dana.

Desetine miliona ljudi su sada pod merama zaključavanja širom zemlje i vlasti se trude da oslobode bolničke krevete, strahujući da će epidemija izvršiti pritisak na zdravstveni sistem.

Ubrzo nakon toga Šangaj je postalo novo žarište. Više od 80 odsto novih pozitivnih kovid slučajeva zabeleženo je u Šangaju najvećem gradu zemlje koji je stavljen pod mere skoro potpunog lokdauna prošle nedelje.

"Ne ubija nas kovid, nego mere"

Kineska vlada je 27. marta objavila da će pokrenuti postepeno zatvaranje Šangaja, prvo na jednu polovinu grada, a zatim na drugu polovinu. Do 31. marta, vlada je odustala od svog postepenog pristupa, efektivno nametnuvši zatvaranje širom grada za svih 25 miliona stanovnika kojima je bilo zabranjeno da napuštaju svoje kvartove osim ukoliko su išli na testiranje.

Obavezno testiranje širom grada otkrilo je porast slučajeva, rekli su zvaničnici što je vlast navelo da produže mere.

Ograničenja su takođe dovela do retkog talasa frustracije javnosti i kritika prema vladi, pri čemu su stanivnici istakli da im pristup osnovnim namirnicama predstavlja izazov.

Tanjug/AP/Andy Wong

 

"Ne ubija nas kovid, već kovid mere", glasio je komentar jednog stanovnika Šangaja na kineskoj društvenoj mreži Veibo.

Nedavne slike na društvenim mrežama prikazuju čistače kako spavaju u garaži u naselju u Šangaju. Jedan od radnika rekao je za CNN da su dobili molbu da žive u garaži na nedelju dana nakon što su bili pozitivni na kovid.

Smena tri zvaničnika zbog nereagovanja na epidemiju

Tri lokalna zvaničnika u Šangaju smenjena su zbog neadekvatnog reagovanja na izbijanje epidemije kovida-19 u najvećem kineskom gradu, gde se stanovnici žale na stroge uslove lokdauna što je dovelo do nestašica hrane i osnovnih potrepština.

U zvaničnom dokumentu koji je danas objavljen, nema detalja o optužbama na račun trojice zvaničnika, ali se navodi da oni nisu ispunili svoje dužnosti u prevenciji i kontroli epidemije, što je doprinelo širenju virusa, prenosi AP.

Da li će Kina nastaviti sa politikom "nula kovida"?

Stručnjaci nagađaju hoće li kineska kampanja masovnog vakcinisanja dovesti do kraja politike nultog kovida.

Prema najnovijim dostupnim informacija oko 78 odsto od 1,4 milijarde stanovnika Kine potpuno vakcinisano.

Pre izbijanja epidemije nove varijante omikrona, naučnici i zdravstveni radnici su predložili da se preispita strategija masovnog lokdauna čitavih gradova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet