Fokus

G7 će objaviti infrastrukturni plan ka odgovor na kineski "Pojas i put"?

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2021

-

09:55

G7 će objaviti infrastrukturni plan ka odgovor na kineski "Pojas i put"?
G7 će objaviti infrastrukturni plan ka odgovor na kineski "Pojas i put"? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa sedam (G7) objaviće danas novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na inicijativu kineskog "Pojasa i puta“, potvrdio je visoki zvaničnik u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Neimenovani zvaničnik rekao je Rojtersu i da će SAD danas, drugog dana samita u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, pogurati ostale lidere G7 na konkretnu akciju pritiska na Kinu i da u svoje završno saopštenje uključe i kritike na račun Pekinga.

U vezi s novim globalnim infrastukturnim programom, zvaničnik je naglasio da se tu ne radi samo o suprotstavljanju Kini, već da je potrebna pozitivna alternativa koja do sada nije ponuđena, a koja odražava zapadne vrednosti, standarde i način poslovanja.

Američki zvaničnik je pojasnio da do sada Zapad nije uspeo da ponudi pozitivnu alternativu, kako je rekao, nedostatku transparentnosti, lošim ekološkim i radnim standardima i prinudnom pristupu kineske vlade koja je mnoge države dovela u lošije stanje, a da je to ono što će lideri G7 danas najaviti.

On je rekao i da će tokom današnjih razgovora Bajden zatražiti od ostalih lidera da jasno iznesu stav da je praksa prisilnog rada u Kini uvreda za ljudsko dostojanstvo i očigledan primer nelojalne kineske ekonomske konkurencije, kako bi pokazali da su ozbiljno stali u odbranu ljudskih prava.

Zvaničnik nije izneo detalje vezano za načine finansiranja globalne infrastrukturne inicijative G7, ali je rekao da bi plan podrazumevao prikupljanje stotina milijardi javnog i privatnog novca kako bi se pomoglo da se do 2035. godine smanji infrastrukturni jaz vredan 40 biliona dolara u zemljama gde je to potrebno.

Kineski "Pojas i put" (BRI), više milijardi vredan projekat koji je 2013. pokrenuo predsednik Si Ðinping, uključuje razvojne i investicione inicijative koje se protežu od Azije do Evrope i šire.

Više od 100 zemalja potpisalo je sporazume sa Kinom o saradnji u BRI projektima poput železnica, luka, autoputeva i druge infrastrukture.

Komentari (0)

Svet