Fokus

Špijunska afera u SAD, Ministarstvo prikupljalo podatke iz telefona dvojice članova Kongresa

Komentari

Autor: Euronews, J.Đ.

12/06/2021

-

20:06

Špijunska afera u SAD, Ministarstvo prikupljalo podatke iz telefona dvojice članova Kongresa
Špijunska afera u SAD, Ministarstvo prikupljalo podatke iz telefona dvojice članova Kongresa - Copyright Wikipedia.org/United States House of Representatives, Wikipedia.org/United States Congress, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Unutrašnji nadzorni organ Ministarstva pravde SAD pokrenuo je istragu nakon otkrića da je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa tajno pribavila telefonske podatke od najmanje dva člana Kongresa iz redova demokrata.

Generalni inspektor Majkl Horovic je rekao da će ispitati da li su podaci koje je Ministarstvu pravde ustupila kompanija Apple na bilo koji način bespravno pribavljeni ili zloupotrebljeni.

Takođe, rekao je da će biti pokrenuta istraga i u vezi sa pribavljanjem podataka iz telefona novinara, takođe za vreme Trampovog mandata.

Dva člana američkog Kongresa, Erik Svolvel i Adam Šif, rekli su kako ih je Apple prošlog meseca obavestio da su njihovi podaci predati Ministarstvu 2018. godine, i to se desilo baš u vreme kada su demokrate istraživale povezanost Trampa sa Rusijom.

Jedan od onih čiji su podaci pribavljeni, Adam Šif, imao je tada najvišu poziciju u komisiji od svih članova Demokratske stranke.

Iako Ministarstvo pravde SAD čsto vrši provere procurelih podataka, veoma retko se dešava da pribavljaju podatke članova Kongresa. Ova situacija pokrenula je pitanje da li iza svega stoje politički motivi.

Demokrate ističu Trampovu "zloupotrebu vlasti"

Endrju Bejts, zamenik sekretara bele kuće za medije, rekao je da je ponašanje Trampove administracije "šokantno" i da se "uklapa u zastrašujući trend koji pokazuje kako ne treba koristiti vlast".

Dodao je i da je jedan od glavnih razloga za to što se Bajden kandidovao "neopravdana zloupotreba moći njegovog prethodnika, uključujući razne načine na koje je pokušavao da nametne svoje političke interese Ministarstvu pravde".

U isto vreme kada je Trampova administracija tajno dolazila do podataka sa telefona ovih političara, sam Tramp je pokušao da izbegne istrage zbog svoje navodne umešanosti u izbornu kampanju u Rusiji.

Tadašnji predsednik SAD je istrage nazvao "lovom na veštice", i redovno je na Tviteru kritikovao demokrate.

Solvel i Šif su bili najglasniji od svih demokrata tokom itrage u vezi sa Trampom i Rusijom.

Često su se pojavljivali u medijima, a poznato je i da je Donald Tramp pomno pratio sva medijska izveštavanja na tu temu.

Sam Šif je izjavio kako je pribavljanje podataka sa njegovog telefona znak da je "korumpirani predsednik zloupotrebljavao zakon", i pozvao je Ministarstvo pravde da uradi "procenu štete".

Zatražene informacije o 73 telefonska broja

Kako su rekli iz kompanije Apple, u februaru 2018. godine zatražene su im informacije o 73 telefonska broja i 36 mejl adresa. Takođe, zabranjeno im je bilo da obaveste bilo koga o ovome.

Sudski poziv nije sadržao nikakav kontekst o istrazi i kompaniji je bilo "praktično nemoguće da zna zašto ministarstvo pravde želi ove podatke", navodi se u saopštenju.

Prošlog meseca, kompanija je saopštila da je istraga zatvorena, ali da ne mogu da daju nikakve detalje. 

Ministarstvo pravde je pribavilo podatke o pozivima, SMS porukama i lokacijama, ali ne i stvari poput fotogafija ili poruka sa društvenih mreža.

Od 2018. godine,  Apple je prošlog meseca obavestio odbor da su zapisi podeljeni i da je istraga zatvorena, ali nije dao opširne detalje. 

Nalog kojim se zabranjuje kompaniji Apple da diskutuje o ovoj situaciji, ili da obavesti ljude čiji su podaci zatraženi, produžen je tri puta - po jednom svake godine, saopštili su.

Komentari (0)

Svet