Fokus

Kanadska ministarka napustila sastanak G20 zbog Rusije: Nećemo nemo posmatrati rusku agresiju i ratne zločine

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

22:19

Kanadska ministarka napustila sastanak G20 zbog Rusije: Nećemo nemo posmatrati rusku agresiju i ratne zločine
Kristija Frilend - Copyright AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Kanadska ministarka finansija Kristija Frilend saopštila je danas da je napustila plenarni sastanak grupe G20 u Vašingtonu u znak protesta zbog učešća Rusije na tom skupu.

"Ovonedeljni sastanak u Vašingtonu je davanje podrške svetskoj ekonomiji, a ilegalna invazija Rusije na Ukrajinu je ozbiljna pretnja po globalnu ekonomiju", navela je Frilend na Tviteru, dodajući da Rusija ne bi trebalo da učestvuje na sastanku.

"Demokratije sveta neće nemo posmatrati kontinuiranu rusku agresiju i ratne zločine. Danas su Kanada i više naših demokratskih partnera napustili plenarni sastanak G20 kada je Rusija htela da interveniše", rekla je Frilend koja je istovremeno zamenica kanadskog premijera.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izrazile su takođe nezadovoljstvo prisustvom i učešćem visokog ruskog zvaničnika na današnjem sastanku G20 u Vašingtonu.

Sjedinjene Države su podnele i zahtev da se Rusija isključi iz Grupe 20 velikih svetskih ekonomija. Prethodno je i francuski ministar finansija Bruno LeMer pozvao Rusiju da ne prisustvuje sastancima grupe zemalja G20 i napustio sastanak pre obraćanja ruskog predstavnika.

Komentari (0)

Svet