Fokus

Nobelovac Hoze Ramos Horta novi predsednik Istočnog Timora

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2022

-

11:06

Nobelovac Hoze Ramos Horta novi predsednik Istočnog Timora
Hose Ramos Horta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, Hoze Ramos Horta, proglasio je pobedu na predsedničkim izborima u Istočnom Timoru, rekavši da je obezbedio veliku podršku naroda i da će sada raditi na podsticanju dijaloga i jedinstva.

Podaci državnog izbornog tela (STAE) sa svim prebrojanim glasovima pokazuju da je Ramos Horta obezbedio pobedu sa 62 odsto glasa, ispred svog protivnika, sadašnjeg predsednika Fransiska Gutereša koji je dobio 37 odsto glasova, prenosi agencija Rojters.

"Primio sam ovaj mandat od našeg naroda, od nacije koja je u ogromnoj meri posvećena demokratiji", rekao je Ramos Horta novinarima u Diliju.

Ovaj 72-godišnji državnik jedna je od najpoznatijih političkih ličnosti Istočnog Timora, a prethodno je bio predsednik od 2007. do 2012. godine, a pre toga premijer i ministar spoljnih poslova.

Osvrćući se na zabrinutost zbog političke nestabilnosti u zemlji, Ramos Horta je rekao da će raditi na otklanjanju podela u Istočnom Timoru.

"Radiću ono što sam uvek radio tokom svog života. Uvek ću voditi dijalog, strpljivo, nemilosrdno, da pronađem zajednički jezik za pronalaženje rešenja za izazove sa kojima se ova zemlja suočava", poručio je.

Ramos Horta je rekao da nije razgovarao sa svojim rivalom, ali je dobio poziv iz kabineta predsednika da razgovara o primopredaji vlasti.

Zemlja od 1,3 miliona ljudi, poluostrvo i pretežno rimokatolička nacija Istočni Timor godinama se bori sa naletima političke nestabilnosti i izazovom diverzifikacije svoje ekonomije, koja u velikoj meri zavisi od nafte i gasa, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet