Fokus

Ćerka bivšeg potpredsednika i jedna od liderki Republikanaca smenjena, razlog je kritika Trampa

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

13/05/2021

-

12:53

Ćerka bivšeg potpredsednika i jedna od liderki Republikanaca smenjena, razlog je kritika Trampa
Ćerka bivšeg potpredsednika i jedna od liderki Republikanaca smenjena, razlog je kritika Trampa - Copyright Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Republikanci u Predstavničkom domu SAD smenili su članicu iz Vajominga Liz Čejni, ćerku bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, sa položaja jednog od lidera stranke.

U sredu je Republikanski kokus glasao da se Čejni smeni sa mesta predsednika Konferencije Republikanaca u Predstavničkom domu, što je jedna od najviših funkcija u donjem domu Kongresa.

Ona se "zamerila" partiji time što je kritikovala tvrdnje bivšeg predsednika Donalda Trampa da je na novembarskim predsedničkim izborima došlo do prevare.

Glasala je za opoziv Trampa posle januarske pobune u Kapitolu, kada je veliki broj njegovih pristalica upao u zgradu Kongresa SAD.

Dan pre nego što je izglasano da će biti izbačena iz stranke, Čejni je rekla da su Trampovi pokušaji delegitimizacije izbora "pretnja kakvu SAD do sada nisu videle".

Najverovatnije će na mesto Čejni doći Elis Stefanik, članica Predstavničkog doma iz Njujorka. Nju je podržao i Kevin Mekarti, lider Republikanaca u Predstavničkom domu, u intervjuu za Foks njuz.

Komentari (0)

Svet