Fokus

Premijer Britanskih Devičanskih Ostrva uhapšen zbog umešanosti u šverc kokaina

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

29/04/2022

-

09:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Britanskih Devičanskih Ostrva Endru Fahi uhapšen je u Majamiju zbog navodnog pranja novca i zavere oko šverca kokaina, navodi se u krivičnoj prijavi američke Uprave za borbu protiv narkotika (DEA) koju je video Rojters.


Fahi (51) je uhapšen u četvrtak na aerodromu u Majamiju zajedno sa generalnim direktorom Uprave za luke ove britanske prekomorske teritorije, navodi se u prijavi, koja sadrži i opširno svedočenje tajnog doušnika.

U krivičnoj prijavi DEA navodi da je Fahi pristao da dozvoli doušniku, koji se predstavio kao član meksičkog narkokartela Sinaloa, da koristi luke Britanskih Devičanskih ostrva za isporuku kokaina, u zamenu za novčani iznos od 500.000 dolara, a dokument pokazuje da je istraga, na osnovu izveštaja i snimaka tajnog doušnika, počela u oktobru.

Premijer Britanskih Devičanskih ostrva takođe je zatražio pomoć u otplati duga od 83.000 dolara čoveku u Senegalu koji mu je, kako je rekao, "popravio" neka politička pitanja, navodi se u prijavi.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je u saopštenju da je "zaprepašćena" ovim optužbama i ukazala na važnost nedavno završene Istražne komisije o optužbama za korupciju i zloupotrebu položaja na ostrvima, navodi Rojters uz napomenu da ovaj izveštaj komisije još nije objavljen.

Fahi je na funkciji premijera od 2019. godine. Pre toga je bio lider opozicije.

On se 2003. godine već je bio pod istragom za pranje novca. Bivši je pomoćnik direktora srednje škole i metodista koji svira orgulje tokom nedeljne službe u crkvama na ostrvima kojima upravlja.

Komentari (0)

Svet