Fokus

Severna Koreja tvrdi da ima dobre rezultate u borbi sa pandemijom

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

09:15

Severna Koreja tvrdi da ima dobre rezultate u borbi sa pandemijom
Severna Koreja tvrdi da ima dobre rezultate u borbi sa pandemijom - Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja saopštila je da postiže "dobre rezultate" u borbi protiv prvog potvrđenog žarišta koronavirusa, dok su brojke obolelih od kraja aprila, kada su ljudi počeli da oboljevaju, premašile dva miliona.

Pjongjang je saopštio da je zabeleženo još 263.370 slučajeva simptoma "groznice" i još dva smrtna slučaja, pa je ukupan broj obolelih od početka epidemije 2,24 miliona, a umrlo je 65 osoba, prenela je državna agencija KCNA.

Međutim, od ovog broja obolelih, ne zna se tačno koliko je bilo pozitivno na korona virus.

Uprkos velikom broju slučajeva, Severna Koreja nastavlja sa poljoprivrednim radovima, fabrike rade, a održaće se i planirana sahrana bivšeg visokog generala te zemlje.

"Čak i pod maksimalnom kontrolom nad epidemijom, merama predostrožnosti, nastavljena je normalna proizvodnja u ključnim industrijskim sektorima, a izgradnja velikih građevinskih objekata se nastavlja po planu. Pristižu dobri rezultati u aktuelnom antiepidemijskom ratu", istakla je KCNA.

Povećanje u broju slučajeva i nedostatak medicinske opreme i vakcina je nateralo Agenciju UN za ljudska prava da upozori na potencijalno "razarajuće" posledice po zemlju od 25 miliona stanovnika, dok su funkcioneri Svetske zdravstvene organizacije izrazili zabrinutost da bi neregistrovano širenje moglo da dovede do novih, smrtonosnijih sojeva.

Severna Koreja je navela da je epidemija u sredu napravila "zaokret u pozitivnom smeru", mada zvaničnici iz Južne Koreje kažu da je teško donositi zaključke, jer se ne zna koliko slučajeva se računa kao groznica, a koliko kao kovid.

Broj slučajeva groznice o kojima je izvestila vlada je opao u Pjongjangu, ali se povećao u ruralnim mestima, rekao je Martin Vilijams, istraživač na američkom sajtu posvećenom Severnoj Koreji, 38north.org.

"Sumnjam da su brojke realne", naveo je on na Tviteru.

Južna Koreja i SAD su ponudile pomoć Severu da se bori protiv virusa, uključujući slanje pomoći, ali nisu dobili odgovor, izjavio je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u Seulu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet