Fokus

Temperature obaraju rekorde: U delovima Španije u petak izmereno iznad 40 stepeni, na udaru toplotnog talasa i SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Washington post, Tanjug

22/05/2022

-

12:26

Temperature obaraju rekorde: U delovima Španije u petak izmereno iznad 40 stepeni, na udaru toplotnog talasa i SAD
Temperature obaraju rekorde: U delovima Španije u petak izmereno iznad 40 stepeni, na udaru toplotnog talasa i SAD - Copyright EPA/ALBA VIGARAY

veličina teksta

Aa Aa

Poslednja nedelja maja donela je rekordne temperature širom južne Evrope, ali i Sjedinjenih Američkih Država. U delovima Španije u petak su zabeležene temperature iznad 40 stepeni Celzijusovih. Meteorološke službe upozoravaju građane na ekstremne vrućine koje se očekuju u Francuskoj, Portugalu i na istoku SAD.

Majski rekordi, kako je preneo Vašington post, srušeni su od Portugala do Nemačke, ali je sudar toplotnog i hladnog talasa na severu Evrope doneo i ekstremne nepogode u nekim zemljama.

U delovima Španije u petak su izmerene rekordne temperature za maj, iznad 40 stepeni Celzijusa, saopštila je državna meteorološka agencija AEMET. Agencija je izdala upozorenje na visoke temperature u 10 regiona, preneo je BBC.

Klimatske promene dovode do toga da su toplotni talasi sve učestaliji i intenzivniji, a neuobičajeno toplo vreme u maju u Španiji rezultat je vrelog vazduha koji dolazi iz severne Afrike, što dovodi do temperatura koje su i za 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Najviše pogođeni regioni su Andaluzija na jugu, Ekstremadura na jugoistoku, Madrid i Kastilja La Manča u centralnom delu i Aragon na severoistoku Španije. Temperature su i tokom noći bile neuobičajeno visoke, i u nekoliko oblasti su premašile 25 stepeni.

Maksimilijano Herera, klimatolog koji proučava ekstremne temperature širom sveta, napisao je u petak na Tviteru da ovo "istorijski dan u Evropi sa desetinama rekorda".

Francuska je takođe u petak objavila da je reč o 38. danu zaredom tokom kog je zabeležena temperatura koja je iznad prosečne, a meteorolozi predviđaju da će ovo biti i najtopliji maj do sada, topliji čak i od jula pedesetih i šezdesetih godina. U Strazburu je na primer zabeleženo više od 34 stepena.

U međuvremenu, mnogo hladniji vazduh stizao je sa severa Evrope, a sudar vrućine u južnoj Evropi i hladnijeg vazduha koji dolazi sa severa izazvao je u petak jek oluje sa grmljavinom u Nemačkoj. AP izveštava o velikoj šteti, a na društvenim mrežama objavljeni su snimci razornog tornada koji je pogodio grad Lipštat na zapadu Nemačke.

Toplotni talas i preko Atlantika. Desetine država širom SAD spremilo se ovog vikenda za istorijski visoke prolećne temperature. 

Predviđa se da će rani napad vrelog talasa, pre nego što je leto i počelo, pogoditi više od 120 miliona Amerikanaca.

Nacionalna meteorolška služba izdala je posebno saopštenje u kom upozorava stanovnike da budu na oprezu zbog znakova toplotne bolesti, da prave pauze unutra kada je to moguće i ostanu hidrirani.

Očekuje se da će rekordne temperature da budu zabeležene na istoku, uključujući Vašington, gde se predviđa 35 stepeni, ali i Boston sa 33 stepena.

Komentari (0)

Svet