Fokus

21 žrtva pucnjave u osnovnoj školi u Teksasu: Šta do sada znamo o najvećem masakru u SAD od 2012. godine?

Komentari

Autor: CNN, Euronews

25/05/2022

-

08:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 19 učenika i dve odrasle osobe ubijene su u utorak u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi "Rob" u Uvaldeu u Teksasu, koji se nalazi na oko 80 milja zapadno od San Antonija.

Naoružani napadač, kog su zvaničnici identifikovali kao Salvador Ramos je mrtav i veruje se da je delovao sam. Guverner Teksasa Greg Abot rekao je da je osamnaestogodišnji osumnjičeni pohađao srednju školu u Uvaldeu.

Veruje se da je osumnjičeni upucao baku pre nego što je otišao u školu, navela su za CNN tri izvora iz policije. Baka je hospitalizovana i u kritičnom je stanju, izjavio je narednik odeljenja za javnu bezbednost Teksasa Erik Estrada. On navodi da je napadač nosio pancir i ušao u nekoliko učionica i počeo da puca iz vatrenog oružja.

Associated Press • Euronews Serbia

Osim toga, najmanje jedan policajac je ranjen nakon što je Ramos pucao iz zabarkadirane učionice u koju se sakriio.

Jučerašnja pucnjava smatra se najsmrtonosnijom od masakra u Sendi Huku 2012. u Konektikatu kada je ubijeno 26 ljudi, uključujući 20 dece između šest i sedam godina.

Bajden: Poziv za akciju

Predsednik SAD Džozef Bajden obratio se noćas naciji i pozvao Amerikance da se pomole za žrtve i ustanu protiv lobista za oružje.

"Kada sam postao predsednik, nadao sam se da neću morati ovo ponovo da radim. Prelepi, nevini učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda su ubijeni. I na desetine male dece su svedoci onoga što se dogodilo, gledali su svoje prijatelje kako umiru, kao da su na bojnom polju za ime Boga. Izgubiti dete je kao da vam neko otkine deo duše", rekao je i dodao da je to osećaj koji "guši".

AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

 

Predsednik je pozvao naciju da se pomoli za žrtve i "ustane protiv lobista za oružje".

"Zato večeras molim naciju da se moli za njih, da roditeljima, braći i sestrama daju snagu u mraku koji sada osećaju. Kao nacija, moramo da se zapitamo kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti lobiju oružja? Kada ćemo, učini ono što svi znamo da treba da učinimo", upitao je.

Ramos poslao fotografiju oružja drugu iz srednje

Drug iz srednje škole Salvadora Ramosa, koji je želeo da ostane neimenovan ispričao je za CNN da mu je napadač poslao fotografije oružja i municije nekoliko dana uoči napada.

"Pitao sam ga šta će mu to, a on mi je rekao da ne brinem. Napisao mi je da izgleda drugačije i da ga ne bih prepoznao kada bih ga video", kaže.

Prijatelj kaže da je Ramos često bio zlostavljan od strane ostalih učenika zbog odeće koju je nosio i finansijske situacije porodice. Kako kaže, nakon mature njihovo druženje se proredilo, a Ramos bi mu tek u nekoliko meseci poslao poruku da igraju Xbox zajedno.

Pristižu informacije o žrtvama

Satima nakon masakra u teksaškoj osnovnoj školi počele su da stižu informacije o žrtvama.
Jedan od ubijenih učenika je i osmogodišnji Juzaja Garsija, potvrdila je njegova porodica.

"Najslađi dečak kojeg sam ikada poznavao. I ne govorim to samo zato što je bio moj unuk", rekao je njegov deka za AP.

"Pre nekoliko dana smo počeli da igramo fudbal, a ja sam ga učio da dodaje. Bio je jako brz i odlično je hvatao loptu. Vežbali smo različite poteze i on je sve dobro pamtio", rekao je.

Među 19 ubijenih učenika je i desetogodišnji Havijer Lopez čija je rođaka otkrila da je samo nekoliko sati pre napada i njegova majka došla u školu na dodelu nagrada kada ga je zadnji put i videla.

"On je bio samo desetogodišnji dečak pun ljubavi koji je uživao u životu, bez ikakve ideje šta će se dogoditi danas. Bio je pravi veseljak, stalno se šalio, voleo da je da igra sa svojom braćom i mamom. Ovo je jako teško za sve nas", rekla je rođaka za ABC News.

Za ABC se oglasio i otac ubijene Ameri Džo Garza (10).

"Hvala svima na molitvama i pomoći u pronalaženju moje bebe. Pronađena je! Moja mala ljubav sada leti visoko s anđelima. Nemojte nikadda ništa uzimati zdravo za gotovo. Pogotovo vreme koje provodite sa svojom porodicom. Zagrlite svoje bližnje. Recite im da ih volite. Volim te, Ameri Džo. Čuvaj svog mlađeg brata umesto mene", komentarisao je Garza.

Eva Mireles, učiteljica četvrtog razreda osnovne škole ubijena je takođe u pucnjavi, što je za ABC News potvrdila njena tetka Lidija Martinez Delgado.

"Besna sam što se ovako nešto nastavilo. Ova deca su nevina. Puške ne bi trebalo da budu dostupne svima. Ovo je moj rodni grad, mala zajednica od manje od 20.000 ljudi. Nisam ni zamišljala da će se ovo desiti onima koje volim. Sve što možemo da uradimo jeste da se puno molimo za našu zemlju, državu, škole i porodice žratava", rekla je.

Metju Mekonahi: Epidemija koju moramo kontrolisati

Američki glumac Metju Mekonahi, rodom iz Uvaldea gde se i odigrao masakr opisao je nasilje kao "epidemiju koju moramo da kontrolišemo".

"Još jednom smo tragično dokazali da nismo odgovorni za prava koja nam daju naše slobode. Pravi poziv na akciju sada je da se svaki Amerikanac pogleda duže i dublje u ogledalo i zapita: šta je to što zaista cenimo? Kako da ispravimo problem? Koje male žrtve možemo pojedinačno podneti danas, da bismo sutra sačuvali zdraviju i bezbedniju naciju, državu i komšiluk? Ne možemo još jednom da prihvatimo ove tragične realnosti kao status kvo", napisao je on na Instagramu.

Mekonahi je pozvao sve Amerikance da se reši problem "razorne američke stvarnosti koja je tragično postala problem naše dece".

"Moraju se preduzeti mere da nijedan roditelj ne mora da doživi ono što su roditelji u Uvaldeu i ostali pre njih izdržali. Onima koji su svoje voljene ostavili u školi ne znajući da je danas zbogom, nikakve reči ne mogu da shvate ili izleče vaš gubitak, ali ako molitve mogu da pruže utehu, mi ćemo ih zadržati"

Meta ugasila Instagram nalog verovatno povezan sa ubicom

Kompanija Meta uklonila je Instagram nalog za koji su korisnici društvenih mreža rekli da je pripadao masovnom ubici Salvadoru Ramosu (18), koji je u utorak uveče ubio 19 dece i dvoje odraslih u osnovnoj školi Rob u mestu Juvelde, u Teksasu.

Meta nije potvrdila da je nalog povezan sa ubicom, međutim, na ugašenom nalogu "salv8dor_" postavljene su fotografije dve automatske puške AR15, samo tri dana pre smrtonosnog napada na osnovnu školu, preneo je CNN.

Nekoliko đaka iz Ramosovog razreda potvrdilo je da je nalog pripadao ubici, koga su usmrtili policajci.

Na Ramosovoj TikTok stranici postoji samo jedan post, odnosno, klip video igrice "Sabvej Surfers", a u biografiji ispod njegove profilne slike pisalo je "Deco, plašite se u stvarnom životu".

Obama: Naša zemlja je paralizovana

Bivši američki predsednik Barak Obama komentarisao je tragediju i rekao da je ogorčen pokoljem u školi.

"Skoro 10 godina nakon Sendi Huka i 10 dana nakon Bafala - naša zemlja je paralizovana. Ne zbog sstraha, već zbog lobija proizvođača oružja i političkih stranaka koje nisu pokazale spremnost da deluju na bilo koji način koji bi mogao pomoći u sprečavanju ove tragedije", napisao je on na Tviteru i nastavio.

"Davno je prošlo vreme za bilo kakvu akciju. I to je još jedna tragedija - da porodice čekaju još jedan dan"

Papa Franja: Srce mi je slomljeno

Papa Franja je takođe izjavio da mu je srce slomljeno nakon masovnog ubistva đaka i nastavnika u Teksasu. On je pozvao na veću kontrolu oružja, preneo je Rojters.

Okupljeni na Trgu Sveti Petar u Vatikanu aplaudirali su nakon njegovog apela tokom nedeljnog obraćanja, posle jednog od najgorih masovnog ubistva u SAD.

Vučić uputio saučešće Bajdenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, kao i porodicama i prijateljima ubijenih u pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu.

"Kada se u trenutku prekinu životi i snovi dece i mladih ljudi, svi ostajemo nemi pred bezumljem takvog zločina. Upućujem saučešće predsedniku Bajdenu, porodicama i prijateljima poginulih, a ranjenima najbolje želje za brz oporavak", naveo je Vučić.

 

 

 

 

Komentari (0)

Svet